Taivano gyventojai jau kelintą savaitę užsukę į parduotuvę nusivilia. Tarsi nieko netrūksta, bet kiaušinių lentynos tuščios. Žmonės skundžiasi, kad tik sėkmės reikalas rasti bent jau dėžutę šių produktų.

Kol tolimoje šalyje lentynos dulka, mūsų turguose kiaušinių apstu.

„Žmonės perka daug. Mėgsta kaimiškus, kepa pyragus“, – pasakoja turgaus pardavėja.

Tiesa, ne visi kiaušinių ieško parduotuvėse. Kai kurie, kaip vilnietis Eugenijus, laikantis virš 20 vištų, jų prisirenka patys.

„Net žiemą jos padeda bent 15 kiaušinių. Tiek nesuvalgome ir dalį parduodame“, – pasakoja Eugenijus ir stebisi, kad Taivane taip trūksta šių gėrybių. Tačiau jis sako, kad netgi vištai meilės ir priežiūros.

Kalbant apie pramoninę gamybą, Lietuvoje pernai kiaušinių surinkta 11 proc. daugiau nei užpernai, tai apie 200 mln. vienetų. Tačiau prognozės neįkvepia.

„Kalbant apie padėtį paukštininkystės sektoriuje, tai padėtis kritinė“, – pasakoja Algirdas Valančius, „Groward Group“ direktorius.

Taivaniečiai įsitikinę, kad dėl padėties jų šalyje kaltas paukščių gripas ir pandemija, kuri padidino vištų auginimo sąnaudas. Panašiai kalba ir mūsų verslininkai. A. Valančius sako, kad dėl pandemijos kainos krito nesuvokiamai. Taip gyveno dvejus metus, o dabar žudo pabrangę energetiniai ištekliai.

Tačiau dalintis kiaušiniais su Taivanu lietuviai neketina – per toli.

„Lietuvišką kiaušinį nuvežti į ten įmanoma tik teoriškai. Realiau būtų ten vežti produktus, tokius, kaip miltelius, tačiau tam neturime leidimų“, – konstatuoja A. Valančius ir neslepia, kad jei ekonominiai sunkumai nesibaigs, kiaušinių gali pritrūkti ir mums patiems.

Lyginant pernai ir užpernai metus, kiaušinių eksportas augo beveik dvigubai.

Plačiau žiūrėkite čia.