2026 m. Šiaulių rajone, Kuršėnuose, veiklą turėtų pradėti giluminio grūdų perdirbimo gamykla, gaminsianti krakmolą, biodujas, bioetanolį, glitimą, angliarūgštę ir biotrąšas. Į moderniausią pasaulyje tokios paskirties gamyklą, preliminariais skaičiavimais, planuojama investuoti apie 300 mln. eurų ir sukurti apie 300 darbo vietų, o apie pagrindinius – inžinerinės srities – specialistus galvojama jau dabar, rašoma pranešime.

Dar greičiau, maždaug už poros metų, Šiaurės Lietuvoje „Agrokoncernas“ atidarys tris modernius gyvulininkystės kompleksus. Investicija į šį projektą sieks 80 mln. eurų, kompleksuose dirbs apie 150 darbuotojų.

„Mums reikės veterinarijos ir gyvūnų mokslo srities specialistų, nes kiekviename iš kompleksų bus laikoma apie 3 tūkst. karvių. Žinoma, reikės ir kitų: melžėjų, pagalbinių darbuotojų, tačiau šiuo metu orientuojamės į specialistus, kuriuos reikia parengti, ir tai užtrunka 4-6 metus“, – sakė UAB „Agrokoncerno grupė“ generalinis direktorius Valdas Eimontas.

Į veterinarinę mediciną kasmet stoja šimtai abiturientų, o gyvūnų mokslo programą pasirenka apie 20. Iš pirmo žvilgsnio susidaro įspūdis, kad veterinarinės medicinos srities specialistų parengiama pakankamai, tačiau jau kuris laikas apie 80 proc. baigiančiųjų šias studijas yra miestų arba kaimo vaikai, kurie nori likti mieste ir dirbti smulkių gyvūnų klinikose.

Karvė

„Galbūt dalis besirenkančiųjų veterinarinę mediciną net nenori būti smulkių gyvūnų gydytojais, tačiau nežino kitų alternatyvų. Mes norime parodyti, kad po studijų regionų vaikai nebūtinai turi likti didmiesčiuose, kad puikią karjerą ir gyvenimą jie gali susikurti ir savo gimtosiose vietose arba netoli jų“, – sakė personalo-administracijos direktorė Rasa Šakauskienė.

Netrukus „Agrokoncernas“ Šiaurės Lietuvos mokyklose pradės švietėjiškos veiklos susitikimų ciklą ir prisistatys kaip potencialus darbdavys. Moksleiviams bus siūloma rinktis inžinerinės krypties, veterinarinės medicinos ir gyvūnų mokslo studijas. „Kad šių regionų moksleiviai tapę studentais dėl karjeros perspektyvų jaustųsi saugiai, pasirašysime sutartį. Tokį juridinį dokumentą jau nemažai metų pasirašinėjame su studentais“, – teigė personalo-administracijos direktorė.

Preliminarioje sutartyje su moksleiviais bus numatyta, kad tapę tam tikrų specialybių studentais, studijų laikotarpiu kiekvieną mėnesį jie gaus 500 eurų stipendiją. Jei jie nepateks į valstybės finansuojamas vietas, mokestį už mokslą taip pat sumokės „Agrokoncernas“. Su sutartį pasirašiusiais studentais įmonės atstovai bendraus ir juos specializacijai rengs nuo pat pirmo kurso, o vasarą sudarys galimybes dirbti kartu su tos srities specialistais. Taip jaunas žmogus galės pasitikrinti, ar jis išties yra savo vietoje, ir sukaupti daugiau praktinių žinių.

Įmonė sutartimi taip pat įsipareigos absolventams suteikti darbo vietą pagal jų įgytą išsilavinimą, mokėti ne mažesnį kaip dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio atlyginimą, tai šiuo metu sudarytų 2 tūkst. eurų „į rankas“.

„Agrokoncerno“ įsipareigojimų pakete esama dar daugiau patrauklių punktų, tarp jų ir – įsidarbinusiam studentui dvejus metus nemokamai suteikti būstą, tarnybinį automobilį, visas socialines garantijas, sveikatos ir gyvybės draudimą. Įmonė sutartyje numato vos vieną saugiklį – baigę mokslus su „Agrokoncerno“ stipendija, studentai privalės atidirbti nuo 3 iki 6 metų, priklausomai nuo to, kiek laiko truks investicijos į šį studentą.

„Nors mūsų investicija bus daug didesnė, ji nebus išskaičiuojama iš darbuotojo, atidirbusio sutartą terminą, bet toliau nesiejančio savo ateities su mūsų įmone“, – pabrėžė R. Šakauskienė.
Šiemet planuojama pasirašyti po 10 sutarčių su ketinančiais studijuoti veterinarinę mediciną ir gyvūnų mokslą ir 10 sutarčių su ketinančiais tapti inžinieriais.

Tokia „Agrokoncerno“ strategija mažins emigraciją, prisidės prie regionų gaivinimo ir gražinimo, griaus egzistuojančius stereotipus apie žemės ūkį, kad fermos vis dar yra blogo kvapo ir šakių sinonimas. „Žemės ūkio verslą mes norime daryti inovatyvų ir modernų. Esame pasirengę investuoti, bet kartu ir keliame klausimą: o su kuo mums tai daryti, nes specialistų amžius artėja prie pensijos, jie jau nenori naudotis šiuolaikiniais įrenginiais ir programomis. Mums reikalingi jauni protai dirbti lazeriais, robotais ir kitomis šiuolaikinėmis technologijomis. Mes renkame kolektyvą moderniam ūkiui“, – pabrėžė UAB „Agrokoncerno grupė“ generalinis direktorius.

Pirminiame etape įmonė ruošiasi užpildyti naujai sukurtas darbo vietas, tačiau specialistų užsitikrinimu bus rūpinamasi ir toliau, nes „Agrokoncerno“ plėtra minėtais projektais tikrai nesibaigs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)