„Dviejuose mūsų fabrikuose tam, kad palaikytume normalius gamybinius procesus, jau trūksta 230 žmonių ir šis trūkumas vis didėja. Artėjame prie ribos, kai tiesiog nebus kam apdoroti paskerstus paukščius. Mums trukdo saviizoliacijos taisyklės, dėl kurių pakeitimo jau kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją. Pavyzdžiui, jei mokykloje susirgo vaikas, tėvai, nors nejaučia simptomų, turi izoliuotis“, – apie padėtį įmonėse pasakoja „Vilniaus paukštyno“ ir „Kaišiadorių paukštyno“ generalinis direktorius Darius Gudačiauskas ir sako, kad prašo, jog bendrovėms, kuriose gamyba nepertraukiama, būtų taikomos ne tokios griežtos saviizoliacijos taisyklės. Panašios, kaip nustatytos kai kurioms strateginėms įmonėms. Paukštynuose dirba 2300 žmonių.

Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius, sako, kad kol kas iš daugumos įmonių blogų signalų apie trikdžius negavo, tačiau kas bus ateityje spėlioti nesiima, nes po savaitgalio, pagal atsiliepimus, atsirado pakankamai daug naujų židinių.

Paukštynuose dėl ligos pasitraukusių darbuotojų pakeisti kitais negalima, nes jie turi būti specialistais. Kitas niuansas – sparnuočius galima „perlaikyti“ tik tris dienas, nes po to jie perauga ir su turima įranga jų apdoroti nebepavyks.

Darius Gudačiauskas

Kitos įmonės padėtį stebi su nerimu.

„Mus gelbsti tai, kad šiuo metu gamyba sezoniškai sumažėjusi. Jei būtų vasara, kai gamybos pikas, turėtume rimtų bėdų. Saviizoliacijos supaprastinimas padėtų“, – kas vyksta pas jį bendrovėje pasakoja Audrius Kantauskas, „Biovela Group“ generalinis direktorius.

Iš paukštynų vadovo rašto Sveikatos apsaugos ministerijai:

„Jau dabar turime situaciją, kad per dieną negalime paskersti reikiamo kiekio paukščių, to pasekmė – didėja paukščių amžius, jam perkopus normą nuo 40 d. iki 43 d., juos paskersti neleis įrangos konfigūracija. Paukščiai bus per dideli, o tai reikš, kad reikės paukščius numarinti paukštidėse, naudojant CO2 dujas, ir utilizuoti. Toks scenarijus yra nesuvokiamas humaniškoje visuomenėje, todėl šaukiamės skubios pagalbos.

Prašome skubiai AB „Vilniaus paukštynas“ ir AB „Kaišiadorių paukštynas“ išimties tvarka įtraukti į svarbias funkcijas atliekančių įmonių sąrašą ir įmonių darbuotojams taikyti identiškas izoliavimosi ir atvykimo į darbą sąlygas, kokios yra numatytos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2022 m. sausio 21 d. įsakymu ir taikomas gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdantiems darbuotojams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)