Žemės ūkio komisaras taip pat užsiminė apie svarstomas taikyti Europos Sąjungos (ES) paramos priemones kiaulienos sektoriui, jei situacija artimiausiu metu nepagerės, rašoma pranešime.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pabrėžė, kad ES ekonominių interesų gynimas nuo trečiųjų šalių ekonominio spaudimo yra svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visai ES.

„Pastaruoju metu patiriame didelį Kinijos ekonominį spaudimą. Lietuvos įmonės susidūrė su precedento neturinčiais trikdžiais, kurie turi įtakos ne tik dvišalei Lietuvos ir Kinijos prekybai, jie taip pat nukreipti ir prieš ES bendrąją rinką bei prekybos politiką. Šiems iššūkiams spręsti būtinas ES atsakas, pasitelkiant visas įmanomas turimas priemones“, – teigia ministras K. Navickas.

Jis pažymėjo, kad susiklosčius tokioms aplinkybėms itin svarbu, kad ES prekybos politika būtų orientuota į vienodų sąlygų ES įmonėms užtikrinimą, bendradarbiavimo su bendraminčiais partneriais stiprinimą ir ES ekonominių interesų gynimą nuo trečiųjų šalių ekonominės prievartos veiksmų.

Žemės ūkio komisaras išreiškė solidarumą su Lietuva, nukentėjusia nuo politiniais sumetimais motyvuotų prekybos trikdžių. Jis patikino, kad solidarumą Lietuvai parodys Europos Komisija (EK) ir visa ES. Palaikymą Lietuvai akcentavo Graikijos žemės ūkio ministras Spilios Livanos.

Neslūgsta dėmesys kiaulininkystės sektoriaus problemoms

Situacija Lietuvos kiaulininkystės sektoriuje vis dar išlieka įtempta, todėl ministras K. Navickas dar kartą ragino EK imtis skubių veiksmų situacijai stabilizuoti.

Pasak žemės ūkio ministro K. Navicko, šiame sektoriuje ir toliau išlieka praėjusių metų problemos.

„Kiaulių augintojai dėl susikaupusių nuostolių, didėjančių energetinių išteklių kaštų, brangių pašarų ir toliau susiduria su rimtais sunkumais. Vien nacionalinių pastangų nepakanka, krizė reikalauja ES lygio išskirtinių sprendimų ir paramos“, – teigia ministras K. Navickas.

Sunkumus kiaulienos sektoriuje ir toliau patiria daugelis ES valstybių narių. Pasiūlyti konkrečių sprendimų, kaip būtų galima reaguoti į sunkumus kiaulienos sektoriuje, EK ragino ir ES Tarybai pirmininkaujanti Prancūzija.

Žemės ūkio komisaras sako, kad svarsto galimas ES paramos priemonių taikymo alternatyvas, tarp kurių – ir Lietuvos prašoma ES išskirtinė parama kiaulienos sektoriui. Jis patikino, kad EK bus pasiruošusi taikyti ES paramos priemones, jei situacija šiame sektoriuje nepagerėtų artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)