Balsavimo metu 78 Seimo nariai balsavo už, 28 susilaikė, o prieš buvo 9 parlamentarai.

Projekto autorių teigimu, visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad didžioji dalis gyventojų nepritaria gyvūnų auginimui dėl jų kailių. 2019 m. lapkričio mėnesio „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, net 81,7 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad kailinius gyvūnus auginti narvuose ir žudyti dėl jų kailių yra nepriimtina.

„Kailinių žvėrelių ūkiai neigiamai veikia aplinką bei neužtikrina gyvūnų gerovės nuostatų laikymosi. Nebelikus šių ūkių, sumažėtų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija, būtų užtikrinta šalia gyvenančių žmonių teisė į švarią aplinką, jiems nereikėtų kentėti nuolatinės smarvės ir sumažėtų jų išlaidos insekticidams bei graužikų kontrolei“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

„Invazinių rūšių žala Europos Sąjungoje yra apie 12 mlrd. eurų per metus. Kainuoja ir invazinių rūšių kontrolė. Dėl to, panaikinus pagrindinį šaltinį, iš kurio kanadinės audinės patenka į gamtą – kailinių žvėrelių ūkius, – galima sutaupyti valstybės biudžeto lėšų“, – rašo projekto autoriai.

Be to, anot projekto rengėjų, pakeitimai atneštų daugiau mokesčių į valstybės biudžetą. Projekte pabrėžiama, kad kailinių žvėrelių auginimo veikla užsiimantys fiziniai ar juridiniai asmenys naudojasi daugeliu mokestinių lengvatų: pelno mokesčio, nekilnojamojo turto mokesčio, akcizų mokesčio, mokesčio už aplinkos teršimą.

„Kailiai, kitaip nei kita žemės ūkio produkcija, yra prabangos prekė, ji realizuojama pasaulinėje rinkoje, todėl kyla abejonių dėl lengvatų kailinių žvėrelių augintojams taikymo tikslingumo“, – rašoma įstatymo projekte.

Siekiant sumažinti neigiamą poveikį ūkininkams dėl veiklos nutraukimo, teikiamame įstatymo projekte numatoma skirti kompensacijas už šios veiklos nutraukimą. Numatoma, kad kompensacijos gali būti skiriamos iki 2022 m. sausio 1 d. Lietuvoje registruotoms ir veikiančioms kailinių žvėrelių fermoms, kurios gyvūnus augina dėl komercinės veiklos siekiant gauti kailius.

„Uždraudus ūkiuose kailinius žvėrelius auginti, veisti ir žudyti dėl jų kailių, numatomas darbo vietų mažėjimas ir verslų uždarymas. Turima informacija apie darbo vietas ir pajamas iš šio verslo rodo, kad kailinių gyvūnų auginimas valstybei nėra ekonomiškai reikšmingas ir naudingas. Neigiamą poveikį kailinių gyvūnų augintojams būtų siekiama sumažinti kompensacijomis, pereinamuoju laikotarpiu ir skatinimu persiorientuoti į kitas verslo šakas“, – nurodoma projekte.

Norint kiek įmanoma sušvelninti neigiamas pasekmes, numatomas ketverių metų pereinamasis laikotarpis, per kurį turėtų įsigalioti draudimas ūkiuose laikomus kailinius žvėrelius veisti, auginti ir žudyti dėl naudos iš jų kailių. Toks pereinamasis laikotarpis skiriamas siekiant sudaryti galimybes sklandžiai pereiti prie kitų veiklos formų ir (ar) išvengti finansinių nuostolių.

Projekte numatoma uždrausti gyvūnų auginimą, veisimą ir žudymą dėl jų kailių, numatant tam pereinamąjį laikotarpį, atsižvelgiant į ūkininkų turimus įsipareigojimus ir numatant kompensacijas už veiklos nutraukimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)