„Rinkoje stebimas jautienos trūkumas, tačiau kol kas iki galo nėra aišku, kas tai lemia“, – prisipažįsta Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Tačiau ūkininkai atviri – jautiena mūsų prekybos tinkluose paprastai vadinama pieninių galvijų mėsa, kartais dar įvardinama kaip karviena. Ji kur kas pigesnė nei mėsinių veislių raguočių. Tačiau ir pigesnės produkcijos trūksta dėl labai apčiuopiamų priežasčių – melžiamų karvių mažėja kiekvienais metais, be to dabar mūsų rinkoje pozicijas stiprina supirkėjai iš Lenkijos, kurie sėkmingai jas veža į savo šalį.

Daugiau mėsos importuojantys tinklai su tuo nesusidūrė.

„Šiuo metu asortimente mėsos netrūksta, taip pat ir jautienos. Išlaikome jautienos asortimentą ir kainų lygį tokį, koks ir buvo. Kiaulieną įsigyjame iš įvairių ES šalių, taip siekiant užtikrinti patraukliasią kainą rinkoje. Kiaulienos trūkumo taip pat nepastebime, išlaikome tokias pačias kiaulienos kainas, kokias pirkėjams siūlėme ir prieš metus“ – sako „Lidl“ atstovas spaudai Valdas Lopeta.

„Kažkada domėjausi, kodėl parduotuvėje jautiena kainuoja pigiau nei superkama mėsinių galvijų mėsa. Tą galima paaiškinti paprastai – tai pieninių galvijų mėsa, kurie daug pigesni. Akivaizdu, kad trūksta karvienos, o ne brangios, kokybiškos mėsos“, – aiškina pats mėsinius galvijus auginantis Vytautas Buivydas ir piktinasi, kad šios dvi mėsos rūšys parduodamos tuo pačiu pavadinimu.

Kita priežastis, džiuginanti ūkininkus, tai augantis eksportas į Lenkiją.

„Žmonės vis daugiau raguočių parduoda lenkams, kurie čia turi savo vadybininkus ir dažnai moka kiek didesnę kainą nei vietiniai perdirbėjai. Nors toks pardavimas sudėtingesnis, reikia pildyti daugiau dokumentų, tačiau didesnė kaina tai atperka“, – dėlioja V. Buivydas.

Nikolajus Dubnikovas, kooperatyvo „BIO LEUA“, vienijančio mėsinių galvijų augintojus, vadovas, ne toks optimistiškas ir sako, kad savo kooperatyve kol kas nepajuto, jog trūktų jautienos ir pirkėjai dėl jos varžytųsi. Paklausa šiek tiek mažėja, tačiau neaišku, kas tai veikia, nes produkcija brangsta ir mažėja įperkamumas.

„Galiu tik spėlioti, kad sumažėjo pieninių galvijų bandos ir jų pritrūko. Kokybiškų galvijų mėsos pasiūla nemažėjo“, – dėsto N. Dubnikovas.

N. Dubnikovas sako, kad kol kas nemato stiprių supirkimo kainų šuolio ir to neimtų vertinti kaip tendencijos. Ūkiams auksiniai laikai neatėjo. Tuo labiau, kad dėl infliacijos krenta perkamoji galia ir žmonės jautieną keičia į atpigusią kiaulieną.

Perdirbėjai priežasčių strigti jautienos tiekimui neapčiuopia, tačiau mato, jog ši mėsa ypatingai greitai brangsta. Nuo metų pradžios bent trečdaliu.

„Mėsa brangsta, nes auga savikaina, tačiau rinkoje jos yra. Kiek užsakys, tiek galime atvežti. Ar krito vartojimas sunku pasakyti, nes jautienos vartojimas Lietuvoje ir taip menkas. Vienam žmogui 4-5 kg, nors jis ir po truputį auga. Tai nepalyginama su kiauliena, kurios kiekvienas žmogus per metus suvalgo apie 80 kg.“, – niuansus aiškina Audrius Kantauskas, „Biovela group“ generalinis direktorius.

E. Dapkienė sako, kad pagrindiniai kiaulienos tiekėjai tinkle yra Lietuvos įmonės ir pigumas gali ilgai nesitęsti.

„Iš jų girdime apie kiaulienos kainų pokyčius per ateinančius mėnesius, kuriuos lemia augantys fiksuoti kaštai ir žaliavos kainos. Tačiau dedame visas pastangas, kad mūsų pirkėjai reikšmingų kainų pokyčių nepajustų“, – vertina „Maxima“ Komunikacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)