Protestą surengė neformali žemdirbių organizacija, pasivadinusi Žemės ūkio organizaciniu štabu, kurios nariai tikina, kad jie nėra Lietuvos žemės ūkio tarybos dalimi ir veikia savarankiškai. Visa organizacinė veikla socialiniuose tinkluose. Ūkininkai sako, kad tai tik bandomoji akcija ir protestai bus tęsiami.

Priminsime, kad po susitikimo su Lietuvos žemės ūkio taryba, kai K. Navickas klausimą apie pievas uždavusiam Ignui Jankauskui rėžė „Ko jūs šokat man į akis“, politiko karjera pakibo ant plauko. Jam atsistatydinti siūlė net koalicijos partneriai. Tačiau buvo rastas kompromisas. Tas pats I. Jankauskas turėtų tapti Ingridos Šimonytės patarėju, koordinuojančiu žemės ūkį, ministerijoje įdarbinti du nauji viceministrai.

Tačiau dalies ūkininkų ši padėtis netenkina ir jie nori radikalesnių pokyčių.

„Norime ministrui išsakyti savo nuomonę ir kad jis atsistatydintų. Tikro sutarimo, kas keisis žemės ūkyje, nematau. Kalbama viena, daroma kitą“, – aiškino vienas iš akcijos rengėjų, ūkininkas iš Kelmės Martynas Puidokas.

Benas Elzbergas iš Radviliškio sakė, kad jis čia nes nori palikti savo vaikams ateitį, nes ir pats jau yra ūkininkas trečioje kartoje ir nori, kad ūkis išliktų, tačiau su tokiais ministerijos sprendimais perspektyvos nėra. Pavyzdžiui, aplinkosauginiai standartai pas mus aukščiausi ES, mes patys pasikėlėme sau kartelę, išmokos vienos mažiausių. Kenkiame patys sau.

Su ūkininkais susitikti išėjęs ministras sakė, kad atsistatydinti neketina, o dalis priekaištų neteisingi.

Ūkininkai ministro klausė „kada atsistatydinsit“, tačiau K. Navickas į tai atsakė, kad jei reikalavimai tik tokie, kalbėtis nėra apie ką ir gaila, jei tik tiek ūkininkai gali pasakyti. Yra daug darbo ir susitarimų, kad ir dėl tų pačių ekoschemų. Visgi toliau diskusija įsisiūbavo.

Į klausimą, kas bus su strateginių planu, kuriam parengti liko mėnesis laiko, ministras sakė, kad poveikio sektoriui vertinimas atliktas 2020 m. Pačio plano strateginės kryptys sudėliotos, o pačioje ES politinis susitarimas pasiektas tik birželį. Ekoschemos pateiktos EK ir laukiama pastabų. Kai jos bus, bus galima judėti toliau. Laukiama konkrečių ūkininkų pasiūlymų.

Kai kurie aplinkosauginiai reikalavimai nepatvirtinti iki šiol. Planus kol kas pateikusios tik kelios valstybės, kurių žemės ūkio struktūra kur kas paprastesnė. Pavyzdžiui, Airijoje ariamos žemės tik 10 proc., o žaliasis kursas ir liečia ariamą žemę.

Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovas I. Jankauskas apie šią akciją sakė: „Po LŽŪT susitikimo su ministru itin suaktyvėjo jaunieji ūkininkai. Jei kūrybingi, aktyvūs, moka valdyti įnformaciją. Ir taip pat jie supranta, kad jei nieko nedarysim, mūsų verslo ateitis pakibs ant plauko. Nepasitikėjimas vedliu – ministru didžiulis. Matome daug individualių iniciatyvų, prie kurių prisijungia kiti ūkininkai. Manau, ši grupė dar nustebins išradingomis akcijomis.“

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako jaučiantis prezidento pasitikėjimą. Susitikime su Gitanu Nausėda jis aptarė socialinį dialogą su žemdirbiais, žaliąją transformaciją, investicijas, būtinybę išsaugoti darbo vietas, smulkius vidutinius ūkius.

„Tiesmukai neklausiau, bet jaučiu palaikymą (...) Aptarėme ir tai, kad reikia konstruktyvumo dialoge su žemdirbiais“, – BNS po susitikimo trečiadienį sakė ministras.

Pasak K. Navicko, prezidentas teiravosi, kaip sekasi įgyvendinti planus, išsakytus prieš paskiriant jį į postą.

„Kalbėjome apie skaičius, pastangas, ką darome tam pasiekti. Aptarėme Žaliojo kurso transformaciją, svarbą, prezidentas pabrėžė tokį dalyką, kad bet kokios transformacijos turi turi ir atitinkamai finansuojamos. Paminėjau, kad rytoj turime derybinius susitikimus. Tą ir pabrėžiau, kad mano supratimu, tai ir yra būdas ir prielaidos konstruktyvumui atsirasti, kai kalbėsime apie konkrečias priemones“, – sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)