„Vos pradėję dirbti pradėjome gilintis į ministerijai pavaldžių valstybės įmonių ir įstaigų veiklą. Auditoriai atskleidė, kas vyko valstybės valdomose įmonėse – jos buvo valdomos neprofesionaliai, netgi aplaidžiai, dirbo nuostolingai, o iš jų veiklos galimai tenkinami asmeniniai interesai“, – sako ministras K. Navickas, rašoma pranešime.

Vyriausybei svarstyti pateiktas siūlymas privatizuoti bendrovių „Kiaulių veislininkystė“, „Panevėžio veislininkystė“ bei „Šilutės veislininkystė“ valstybei nuosavybės teise priklausančias akcijas.

Neseniai šias įmones patikrinusi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė aibę pažeidimų, kai kurių įmonių veikla buvo laikinai sustabdyta. Daug sisteminių problemų atskleidė ir žemės ūkio ministro iniciatyva atliktas šių įmonių auditas.

Blogiausia padėtis – „Kiaulių veislininkystėje“, kurioje galimai veikė nelegali mėsos rūkykla, vyko šešėlinė prekyba, o bendrovė jau kuris laikas patiria sunkumų atsiskaitydama su kreditoriais, darbuotojais.

Pokyčiai laukia ir skandalingai pagarsėjusios valstybės įmonės „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“, kuriame, kaip išsiaiškino Žemės ūkio ministerija, kai kuriems specialistams mokėti atlyginimai keleriopai viršijo rinkoje siūlomą darbo užmokestį, nors pati įmonė ne vienus metus dirbo nuostolingai.

Žemės ūkio ministrui K. Navickui pareikalavus pasiaiškinti dėl susidariusios situacijos, savo pareigas paliko įmonės generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas.

„Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrą“ planuojama sujungti su „Valstybės žemės fondu“ bei „Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centru „GIS-Centras“. Jų veiklą siūloma konsoliduoti, o po reorganizavimo veiksiančią valstybės įmonę pertvarkyti į kitos teisinės formos juridinį vienetą.

Žemės ūkio ministerija taip pat parengs ir pateiks sprendimus dėl bendrovių „Lietuvos žirgynas“„ „Genetiniai ištekliai“ ir „Lietuvos veislininkystė“ tolesnės veiklos perspektyvų ir galimų pertvarkų, atsižvelgiant į atlikto įmonių audito ir išorės ekspertų atliktos studijos dėl genetinių išteklių užtikrinimo ir saugojimo galimybių šalyje rezultatus.

Taip pat bus įvertintos bendrovės „Šilutės polderiai“ reorganizavimo arba privatizavimo galimybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)