Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiuo metu leidimą eksportuoti mėsos gaminius į JAV, be Krekenavos agrofirmos, turi ir „Biovela-Utenos mėsa“. Abi įmonės nuo metų pradžios iki rugsėjo 30 dienos į JAV išvežė 150 tonų mėsos gaminių, 10 tonų konservų, rašoma pranešime.

Patvirtinus atnaujintus įmonių sąrašus eksportuoti galės ir kitos lietuviškos įmonės. Šiuo metu tarnyba renka įmonių paraiškas, – skelbia BNS.

Savo ruožtu kiaušinių produktus į JAV vežti rengiasi „Groward Group“. Grupės kiaušinių verslo komercijos vadovas Ramūnas Klyvis BNS teigė, jog įmonė jau kelerius metus siekia tokios galimybės.

Lietuva į JAV daugiausia eksportuoja augalinių produktų, didžiąją jų dalį sudaro lietuviškos kilmės kviečių glitimas. Kiek mažiau išvežama sūrių ir varškės.

Išskirtinės sąlygos tarp ES šalių

Tokie Lietuvos maisto perdirbimo sektoriui svarbūs susitarimai pasiekti Žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui susitikus su aukščiausiu JAV pareigūnu, atsakingu už žemės ūkį, žemės ūkio sekretoriumi Tomu Vilsacku. Tokio rango už žemės ūkio politiką atsakingi Lietuvos ir JAV pareigūnai Vašingtone susitiko pirmąkart istorijoje.

Įdomu tai, jog Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos Sąjungos (ES) šalių, turinti patvirtinimą kiaulienos ir jautienos produktų eksportui. Iš viso tik 13 ES šalių turi patvirtinimus mėsai ar mėsos produktams.

Lietuva iš jų išsiskiria tuo, jog turi leidimą eksportuoti ne tik kiaulienos, bet ir jautienos produktus. Leidimų į JAV vežti mėsą ar mėsos produktus neturi nei Latvija, nei Estija.

Kiaušinių produktus eksportuoti JAV teisę turi tik Nyderlandai, o Lietuva yra priešpaskutiniame leidimų gavimo etape ir tikimasi, kad kiaušinių produktus jau bus galima eksportuoti kitais metais.

Verslui padirbėti teks

JAV viešėjęs Žemės ūkio ministras K. Navickas pastebi, jog į JAV eksportuojami didelės pridėtinės vertės produktai – mėsos, pieno gaminiai, o nuo šiol ši rinka produktams atsivers dar plačiau. Kita vertus, ši taip pat keičiasi.

Pasak ministro K. Navicko, JAV rinka yra patraukli ir turinti daug galimybių plėsti lietuviško maisto produktų eksportą, tačiau pirmiausia turi būti atlikti paruošiamieji darbai.

„Įmonėms labai svarbu įvertinti savo pasiryžimą, galimybes bei riziką, susijusią su didele konkurencija šioje rinkoje. Sėkmės gali tikėtis išskirtinių bei produktų su tvariomis pakuotėmis gamintojai, galintys tiekti didesnius produkcijos kiekius ir atsakingai įgyvendinantys savo patekimo į rinką strategijas.

JAV didžiuosiuose prekybos tinkluose jau yra sėkmingai parduodamų lietuviškų įmonių produktų.

Šiuo atveju ministerija suteikia įrankius – pasirūpina produktų eksporto leidimais ir teikia verslui reikalingą pagalbą pasitelkusi vietoje dirbantį atašė. Taip pat planuojame verslo misijas“, – sako ministras.

Varškė

Įmonės planuoja pasinaudoti galimybe

Šią produkciją vežti į JAV norėtų „Groward Group“. Grupės kiaušinių verslo komercijos vadovas Ramūnas Klyvis BNS teigė, jog įmonė jau kelerius metus siekia tokios galimybės.

„Esame tam visiškai pasiruošę. Skyrėme daug laiko, investicijų, kad pertvarkytume gamybos technologinius procesus ir atitiktume JAV atsakingų tarnybų keliamus reikalavimus“, – teigė R. Klyvis.
„JAV rinka yra labai didelė ir, žinoma, labai konkurencinga. Nekantriai laukiame teigiamų žinių, kada turėsime galimybę eksportuoti mūsų produktus į JAV“, – pridūrė jis.

Šiuo metu grupė maždaug du trečdalius kiaušinių produktų eksportuoja į Europos Sąjungos, Azijos ir Vidurio Rytų šalis. R. Klyvis teigė, jog grupė būtų pasiruošusi didinti gamybą.

„Esame pajėgūs didinti gamybos apimtis, todėl šiame etape tai nėra ribojantis veiksnys. Kaip minėjau, JAV rinka labai konkurencinga, turinti itin didelę vidaus pasiūlą, todėl mūsų užduotis bus tinkamai atliepti rinkos konjunktūros pokyčius“, – sakė jis.

Krekenavos agrofirma į Šiaurės Ameriką kasmet eksportuoja apie 100 tonų produkcijos. Pasak įmonės vadovo Lino Grikšo, nauji leidimai suteiks galimybę eksporto apimtis į JAV padidinti apie 20 procentų.

„Kadangi eksportuojame į JAV, keliai praminti, išplėstas asortimentas yra labai džiugus ir sveikintinas žingsnis, tikrai juo pasinaudosime ir eksportuosime daugiau produkcijos“, – BNS sakė L. Grikšas.

2020 metais į JAV daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės kviečių glitimo – 38,9 proc. visų į šią šalį eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės. 31,6 proc. sudarė sūriai ir varškė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)