„Maksimum pusmetis ir mūsų neliks. Daugiau kaip pusė svarsto, ką daryti. Spalis parodys tikrą vaizdą“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Žultauskas.

Pasak asociacijos direktoriaus Algio Baravyko, ES rinkoje atsiradus kiaulienos pertekliui, Lietuvoje jos kaina nukrito žemiau savikainos.

„50 eurų prarandame nuo kiekvienos parduotos kiaulės. Padauginame šį skaičių iš 20 tūkst. per savaitę realizuojamų kiaulių – milijoną eurų praranda visas sektorius. Tai kiek tų savaičių truks, tiek tų milijonų reikės“, – kalbėjo A. Baravykas.

Iki Naujųjų metų mes duobėje būsime apie 15 mln. eurų. Jeigu tai užtruks dar10 savaičių, tai dar reikės 10 milijonų“, – pridūrė jis.

A. Baravyko teigimu, kiaulių supirkimo kainoms kas mėnesį krentant žemyn, už gyvo svorio kilogramą jau mokama tik 70 centų – beveik dukart mažiau nei savikaina.

„Jei būdami žemės ūkio šalimi dar turime ambiciją ateityje aprūpinti savo vartotojus šalies augintojų išauginta kiauliena, turi įsijungti ir Vyriausybė, ir kitos valstybės institucijos. Jei padėtis nesikeis, mes neatlaikysime“, – teigė asociacijos direktorius.

Krizė kilo Kinijai greičiau nei prognozuota atgaivinus savo kiaulininkystės sektorių po afrikinio kiaulių maro sukeltos krizės ir užtrenkus duris didžiausioms ES kiaulienos eksportuotojoms – Vokietijai ir Ispanijai. Padėtį sunkina ir pabrangę pašariniai grūdai bei soja, energetiniai ištekliai.

Lietuva pasigamina 50 proc. jos poreikiams būtinos kiaulienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)