Anot jos, šiemet tikėtasi, kad užderės panašus derlius, kaip ir pernai – apie 8–8,5 mln. tonų. Tačiau karšta liepa, šaltas ir lietingas rugpjūtis šias prognozes pakoregavo žemyn, skaičiuojama, kad grūdų derlius sieks 7 mln. tonų ar mažiau.

„Linas Agro“ teigimu, didžiausia šiųmetinio derliaus problema – smulkūs grūdai ir itin mažas saiko svoris, kuris parodo, kiek kilogramų sveria 100 litrų grūdų.

„Žemi saiko svorio rodikliai – išskirtinė šių metų grūdų derliaus problema, kuri Lietuvoje pasitaiko itin retai. Minimalus kviečių saiko svoris, kokio reikalauja užsakovai Ispanijoje, Saudo Arabijoje, Afrikos šalyse yra 77–78 kg hektolitre. Šiųmetinio grūdų derliaus saiko svoris vidutiniškai siekia 75–76 kilogramo“, – pranešime sakė „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas Svajūnas Banelis.

Anot jo, daugelis Lietuvos ūkininkų šiemet užaugino kviečius, kurie tinkami tik pašarams gaminti.

„Prasti grūdų rodikliai – didelė problema visoje Europoje, ne tik Lietuvoje, Latvijoje ar Prancūzijoje. Su šiuo iššūkiu dabar kovoja ir malūnai, kurie yra priversti keisti miltų gamybos technologijas, ir eksportuotojai, kuriems saiko svoris – vienas svarbiausių rodiklių formuojant grūdų eksporto partijas“, – teigė S. Banelis.

Pasak jo, visa tai turės įtakos ir maisto produktų kainoms jų bei kokybei, kadangi šiemet užaugo ne tik mažo saiko svorio kviečiai, bet ir avižos.

„Maisto produktų gamintojams bus sunku pagaminti aukštos kokybės produktus. Jau dabar gamyklos visame Baltijos šalių regione susiduria su kokybiškos avižų žaliavos trūkumu“, – sakė S. Banelis.

Geresnės kokybės grūdai šiemet užderėjo pajūrio, Žemaitijos rajonuose, o Suvalkijoje dauguma ūkininkų kūlė smulkius ir mažo saiko svorio grūdus.

Be to, rinkoje gali pritrūkti kokybiškų sėklų, todėl jų kaina taip pat gali augti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)