Tuo tarpu gyvūnų mylėtojams bei jų laikytojams įdiegta veisėjų ir augintinių viešbučių reitingavimo sistema padės lengviau apsispręsti pasirenkant, kur yra saugiausia aplinka jo augintiniui, rašoma pranešime.

Inspektoriai vertins šunų ir kačių veisėjus bei augintinių viešbučius pagal tam tikrus kriterijus, tarp kurių – ir veterinarinės pagalbos suteikimas, genetiniai ir klinikiniai tyrimai veisiamiems veisliniams gyvūnams (šunims, katėms), veisiamų gyvūnų vadų skaičius. Taip pat didelis dėmesys bus skiriamas ir viešbučių patalpų įrengimui, papildomoms gyvūnų augintinių užimtumo galimybėms viešbučiuose, užkrečiamųjų ligų kontrolei, darbuotojų kvalifikacijos kėlimui ir kiti. Kiekvienas iš kriterijų dar bus detalizuojamas, nurodant, kokius konkrečius rodiklius veisėjas arba viešbutis turi atitikti, kad gautų kuo aukštesnį įvertinimą.

„Veisėjų ir augintinių viešbučių reitingavimas bus tikrai naudingas ir neabejojame, kad viešumas nemažą jų dalį paskatins labiau pasitempti bei suteikti kuo geresnes sąlygas gyvūnams augintiniams. Tiesa, dalyvavimas šioje reitingavimo sistemoje bus savanoriškas, tačiau labai tikimės, kad tie veisėjai ir augintinių viešbučiai, kurie saugo ir rūpinasi savo reputacija, kurie kelia sau aukštus reikalavimus, aktyviai joje dalyvaus. Na o visuomenei tai padės gauti patikimesnės informacijos apie konkretų veisėją ir jo veisiamus šunis arba kates, taip pat augintinių viešbučius ir gerokai lengviau surasti tai, ko ieško ir kas labiausiai atitinka keliamus lūkesčius“, – naujos priemonės nauda neabejoja VMVT vadovas Mantas Staškevičius.

Numatoma, kad atitinkamą įvertinimą tam tikru simboliu išduos veisėjo arba augintinio viešbučio patikrinimą atlikę VMVT vyriausieji veterinarijos gydytojai-inspektoriai. Vertinimo suteikimas veisėjui ar viešbučiui rodys, kad jis siekia aukštesnių gyvūnų gerovės standartų ir įgyvendina daugiau reikalavimų, nei privaloma teisės aktais.

Kaip žinia, panašią reitingavimo sistemą VMVT jau keletą metų taiko ir viešojo maitinimo įmonėms, vertinama, kaip kavinės, restoranai ir užkandinės atitinka higienos normų reikalavimus ir, atsižvelgiant į tai, nustatomas jos reitingas nuo 1 iki 5 balų – nuo labai geros higienos būklės iki labai blogos.

Veisėjų ir viešbučių reitingavimo sistemos metodas bus šiek tiek kitoks. Šiuo metu yra planuojama vertinimui naudoti balus nuo 1 iki 3, suteiktas 1 balas reikštų, jog veisėjas ar viešbutis jau atitinka aukštesnius standartus nei privalomi teisės aktuose. Aukščiausias įvertinimas būtų 3 balai.

Šiuo metu reitingavo sistemos projektas dar yra derinamas su socialiniais partneriais – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija, Lietuvos kinologų draugija, Lietuvos felinologų draugija, Lietuvos veterinarijos gydytojų, Lietuvos smulkiųjų veterinarijos gydytojų, gyvūnų augintinių viešbučių asociacijomis. Neatmetama galimybė, kad augintinių veisėjų ir viešbučių reitingavimo sistema galėtų būti pradėta taikyti jau šiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)