Valdžios atstovus šiuo metu ypač neramina iš kai kurių regionų gaunamos prognozės, perspėjančios apie produkcijos kiekio sumažėjimą. Jeigu prognozės pasitvirtins, nebus įmanoma pasiekti aprūpinimo maistu doktrinoje įrašytų rodiklių, be to, neabejotinai ims kilti kainos.

Signalų, kad lauke auginamų daržovių derlius šiais metais bus akivaizdžiai mažesnis, gauta iš Krasnodaro krašto, taip pat Saratovo ir Samaros sričių. Mažesnis bulvių derlius numatomas Nižegorodsko ir Jroslavsko srityse.

Kreipdamasis į posėdžio dalyvius, Dž. Chatuovas pareiškė, kad prognozes reikia peržiūrėti ir pasistengti, kad jose figūruotų apie didesnį derlių bylojantys duomenys. Kad taip nutiktų, regionams siūloma suteikti finansinę paramą, o daržovių auginimą paskelbti prioritetine žemės ūkio šaka. Ūkininkai, lygiai kaip mėsos, pieno ir grūdų tiekėjai, tada, esą, galės apsirūpinti stimuliuojančiomis ir kompensuojančiomis subsidijomis.

Šioms priemonėms 2021-aisiais iš biudžeto buvo numatyta skirti 34,3 mlrd. rublių (396 mln. eurų), tačiau, kaip mano Nacionalinės vaisų ir daržovių augintojų sąjungos direktorius Michailas Gluškovas, jei išlaidos nebus padidintos, masinė parama duos atvirkštinį rezultatą. Jis teigia, kad pagrindinė problema – tiekėjų negebėjimas suprasti, kokie konkrečiai yra daržovių rinkos poreikiai. Štai kodėl, esą, vienais metais šalis patiria vienos, o kitais – kitos rūšies daržovių perteklių. Todėl, M. Gluškovo manymu, būtų geriau subsidijuoti tiktai tas sritis, kuriose prognozuojamas deficitas.

Kalbėdamas su „Kommersant“, M. Gluškovas paminėjo, kad dabartinės valstybinės paramos priemonės labai dažnai nepasiteisina, o, pavyzdžiui, dėl numatytos sąlygos nemažinti užsodinamo ploto nelieka galimybės vykdyti sėjomainą, todėl derlius automatiškai sumažėja. Negana to, valstybinė ekspertizė, suteikianti teisę į kompensaciją, gali būti vilkinama metai iš metų.

Kiek anksčiau įvairių sektorių sąjungos gerokai neigiama linkme pakoregavo Rusijoje nusimatančio grūdų derliaus prognozes. Rusijos grūdų augintojų sąjunga pirmiau su 82–83 mln. tonų sietus lūkesčius sumažino iki 75 mln., Agrarinės rinkos konjunktūros institutas (IKAR) – iki 78,5 mln., o analitinis centras „SovEkon“ – iki 76,4 mln. tonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)