Ko reikia, kad idėja būtų įgyvendinta?

„Nuo skambių žodžių iki jų įgyvendinimo – ilgas kelias. Reikia noro įveikti biurokratinius barjerus, reikia papildomų sąnaudų, o svarbiausia – visų suinteresuotų šalių sutarimo. Tačiau, neslėpsiu, pasiektas rezultatas išties džiugina“, – sako ekologiškus produktus iš ūkininkų superkančio ir juos vaikų darželiams tiekiančio Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė, rašoma pranešime.

Pasiūlė rajono meras

Idėja Ukmergės vaikų darželių auklėtinius maitinti sveiku ekologišku maistu prieš kelerius metus kilo šio rajono merui Rolandui Janickui. Ukmergės rajone yra išties daug sertifikuotų ekologiškų ūkių.

Mintimis apie ekologiškų produktų tiekimą trumpos grandinės principu Ukmergės vaikų darželiams bei mokykloms meras pasidalino su pas save pakviestais šių įstaigų vadovais, ekologišką produkciją tiekiančiais ūkininkais ir prekybinių organizacijų vadovais.

Iš pradžių manyta, kad ūkininkai vaikų darželiams bei mokyklos savo produktus galėtų tiekti patys. Tačiau ekologiškų produktų platinimui reikia papildomų sertifikatų, tokių produktų galiojimo laikas yra trumpesnis, todėl mokyklos ir darželiai negali užsisakyti didesnio jų kiekio, o mažesnį kiekį produktų išvežioti neapsimoka patiems ūkininkams.

Graži idėja neužgeso tik dėka tarpininkauti tiekiant ekologiškus produktus pasisiūliusio Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo.

Prireikė ir atskiro sandėlio, ir sertifikato

„Idėją dėl vaikų darželių bei mokymo įstaigų aprūpinimo ekologiškais produktais pasiūlęs Ukmergės rajono meras R. Janickas, bandomojo projekto metu, dviem darželiams, išaugusių maitinimo sąnaudų skirtumą kompensavo iš Ukmergės savivaldybės biudžeto. Vėliau, šiuo projektu susidomėjus daugiau ugdymo įstaigų, Žemės ūkio ministerija, skatindama, kad jungtųsi kuo daugiau įstaigų, parengė taisykles dėl sąnaudų kompensavimo. Mes kaip prekybininkai turėjome surasti sinergiją tarp visų suinteresuotų pusių“, – sako A. Andrikonienė.

Supirkti ekologišką produkciją iš ūkininkų ir tiekti ją vaikų darželiams pasišovusiam Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvui pernai teko įsirengti tokios produkcijos laikymui tinkamus sandėlius ir kreiptis į ekologiškų produktų sertifikavimo įmonę VĮ „Ekoagros“ dėl sertifikato ekologiškų maisto produktų platinimui.

„Mes tokį sertifikatą gavome, o šiemet vėl buvome sertifikuoti, kaip atitinkantys keliamus reikalavimus. Pagal Žemės ūkio ministerijos parengtas kompensavimo taisykles, dalis produktų: vaisiai ir daržovės – gali būti tiekiami su NKP pažymėjimu, bylojančiu, kad šie produktai yra pagaminti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą. Tokiais produktais mūsų kooperatyvas taip pat aprūpina darželius.

Teko įdėti daug triūso

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė neslepia, kad pradžia buvo sunki. Tiekti ekologiškus produktus iš Ukmergės rajono sutiko tik trys ūkininkai, todėl papildomai ieškojome įmonių, kurios specializuojasi. Tiekėjų sąrašas ir toliau pasipildo.

Nelengva buvo įveikti ir biurokratines kliūtis. „Iš pradžių buvo neaišku, kaip apie nuveiktus darbus reikia atsiskaityti Nacionalinei vertinimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos, todėl per mėnesį tekdavo persiųsti per 1000 lapų informacijos apie nupirktus ir perduotus darželiams produktus. Buvo išties sunku, bet nėra nieko neįmanomo. Tą barjerą įveikėme, o vėliau jau buvo parengtos ir Žemės ūkio ministerijos taisyklės.

Iš pradžių norą ekologiškai maitinti savo auklėtinius panoro tik du vaikų darželiai. Tačiau geras pavyzdys užkrečia – šiemet ekologišką maitinimą pasirinko jau visi Ukmergės darželiai“, – sako A. Andrikonienė.

Vaikus pratino prie ekologiško maisto

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė neslepia, kad buvo įvairių nuomonių, juk prie ekologiško maisto reikia priprasti, jis gali būti be druskos, pasirodyti neskaniu.

„Kai namuose prie skonio stiprikliais „pagardintų“ dešrelių pripratusiam vaikui pasiūlai prėsko skonio ekologiškos jautienos kotletą, natūralu, kad vaikui toks maistas iš pradžių pasirodo neskaniu. Sulaukėme ir darželinukų tėvų pretenzijų, – prisiminė vadovė. – Galime būti dėkingi ekologišką maitinimą pasirinkusių darželių direktorėms ir ten dirbančioms auklėtojoms, kurios per žaidimus ir kitų priemonių pagalba padėjo vaikams perprasti tokio maitinimo subtilybes“.

„Vaikams buvo duodamos morkos, agurkai, kuriuos jie įvairiai pjaustydavo, vaišindavo jomis vieni kitus. Darželis „Žiogelis“ net įsirengė ekologišką ūkį, kad parodytų vaikams, kaip auginama ekologiška daržovė. Taip nuo pažinimo, supratimo buvo pasėtas ir ekologiško maisto skonio suvokimas. Dabar galime pasidžiaugti, kad Ukmergės darželiuose vaikai auga sveikesni“, – sako A. Andrikonienė.

Tarpininkas produktų kainos nekelia

Ėmus tiekti ekologiškus produktus vaikų darželiams Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvui prireikė naujų darbuotojų. Vien tik sandėlyje dirba trys žmonės, kurie priima ekologiškus produktus ir juos atiduoda vaikų darželiams.

„Ekologiškų produktų platinimas yra išties sunkus darbas. Reikia reikalavimus atitinkančių sandėlių, sertifikatų, tikslios apskaitos. Laukia įvairių institucijų patikrinimai. Bet mes iššūkių nebijome, nes tik jie leidžia neužmigti ant laurų ir išsiveržti iš įprastų darbų rutinos.

Iš šios paslaugos mes papildomai užsidirbti nesiekiame. Darželiams produktus atiduodame ta pačia kaina, už kurią mes juos įsigijome iš ūkininkų. Taip daryti yra patogiau, nes galima matyti realizuotų produktų ir atsekamumą ir pirkimo kainas. Mes tik gauname atitinkamą procentą už paslaugos suteikimą. Be to, galėjome įkurti papildomų darbo vietų Ukmergėje“, – sako A. Andrikonienė.

Iš pradžių tik dviem vaikų darželiams ekologiškus produktus tiekęs Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas, šiemet juos jau tiekia septyniems vaikų darželiams.

Domisi ir kitų rajonų vaikų darželiai

Be visų Ukmergės rajono vaikų darželių, kuriuos jau aprūpiname ekologiškais produktais, mes maisto produktus tiekiame ir dešimčiai Ukmergės miesto bei rajono mokyklų. Manau, kad ateityje sveiko maitinimo keliu pasuks ir šios mokyklos.

Mūsų tiekiamomis paslaugomis susidomėjo ir gretimų rajono vaikų darželiai bei mokyklos. Jiems apsisprendus svarstytume galimybę tiekti ekologiškus produktus ne tik savo rajone“, – sako A. Andrikonienė.

Direktorė neslėpė, kad ekologiškų produktų tiekimas vaikų darželiams įmonei, kurios pagrindinė veikla yra mažmeninė prekyba – tai daugiau pasitenkinimą, o ne komercinę naudą teikianti veikla.

„Ta naujovė yra gera. Kai vaikas valgo sveikai, jis ir yra sveikesnis, ir mažiau serga. O kai tu gali prie to prisidėt, tai išties teikia pasitenkinimą, tuo ką padarei“, – sako A. Andrikonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)