Kaip informavo VMVT, inspektoriai, tikrindami gautą informaciją, atliko neplaninius tikrinimus dėl galimai
nelegalaus gyvūnų pirkimo, jų laikymo, skerdimo, transportavimo ir mėsos prekybos.

Pareigūnai nustatė, kad Tadžikistano pilietis S. D. mėsos išpjaustymu, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių gamyba bei prekyba vertėsi be tam būtino VMVT leidimo, nepritaikytose patalpose Smolensko g. Vilniuje.

Dėl mėsos tvarkymo antisanitarinėmis sąlygomis ir kitų pažeidimų jam uždrausta užsiimti mėsos perdirbimu, o per 192 kilogramų nelegalios produkcijos sulaikyta, ją uždrausta tiekti į rinką.

Tikrinant įtarimų sukėlusią Vilniuje, Naugarduko gatvėje įsikūrusią kebabinę, į kurią ir buvo tiekiama nelegali mėsa, inspektoriams nebuvo pateikti mėsos įsigijimo, jos tinkamumo vartoti terminus patvirtinantys dokumentai. Tokia mėsa pripažinta nesaugia ir netinkama vartoti maistui.

Inspektoriams įtarimų sukėlė visa maisto tiekimo grandinė – surinkus informaciją apie kitus galimai neteisėtus mėsos įsigijimo atvejus, atlikti keli operatyvūs avių ūkių patikrinimai Vilniaus, Elektrėnų bei Anykščių rajonuose, juose rasta daug nesutapimų.

Avių skaičius bandose neatitiko su deklaruojamu Ūkinių gyvūnų registre (ŪGRIS), neaišku, kur
ir kokiomis sąlygomis avys buvo skerdžiamos, o vėliau neaiškios kokybės skerdiena parduodama.

Pasak VMVT, viename tikrintame Anykščių rajono ūkių buvo registruotos 186 avys, nors atvykę inspektoriai surado tik 145. Ūkininkas melagingai deklaravo ir avių išvežimą į Molėtų rajono skerdyklą, nepateikė vežamų gyvūnų važtaraščio. Užfiksuota, kad iš jo bandos 136 avys buvo parduotos viešajai įstaigai Islamo kultūros ir švietimo centrui

Patikrinti ir kiti anksčiau ūkininko deklaruoti avių išvežimai į skerdyklą. Vežamų gyvūnų važtaraščių nebuvo, tačiau surinkta duomenų, kad avys buvo parduodamos užsieniečiui pirkėjui, kuris neregistruotas nei kaip gyvulių laikytojas, nei kaip maisto gamintojas, turintis skerdyklą. Tolimesnį tyrimą dėl šio avių pirkėjo veiklos
teisėtumo atlieka VMI pareigūnai.

Atliekant patikrinimą pas kitą rajono ūkininką, rastos trys avys, nors ŪGRIS sistemoje jų deklaruota 98. VMVT inspektoriai tikrindami dokumentus išsiaiškino, kad ūkininkas deklaravo avių išvežimą skerdimui į Molėtų r. skerdyklą, tačiau privalomo vežamų gyvūnų važtaraščio vėlgi nebuvo. Iš sąskaitų užfiksuota, kad jos taip pat parduotos jau minėtam Islamo kultūros ir švietimo centrui.

Skerdykloje Molėtų rajone, į kurią neva abu minėti ūkininkai vežė avis skerdimui, nustatyta, kad nei ūkininkai, nei jau minėta viešoji įstaiga skerdimui avių nebuvo atvežę.

Beveik šimto avių pasigesta ir Vilniaus rajono ūkyje – čia pagal registravimo ŪGRIS duomenis jų turėjo būti 401, tačiau surastos tik 302. Savininkas mėgino aiškinti, kad trūkstamas avis jis pavasarį pardavė užsieniečiams galimai tolimesniam laikymui, tačiau to nepatvirtino jokiais dokumentais.

Šiuo metu tyrimas tęsiamas – VMVT ir kitos verslo priežiūros institucijos toliau tiria Tadžikistano piliečio S. D. veiklą bei su šia verslo schema susijusių ūkininkų veiksmus perkant, parduodant avis, jas pervežant, organizuojant skerdimą, vykdant mėsos tvarkymą bei prekybą.

Į nelegalų verslą įsipainiojusi ir minėto Tadžikistano piliečio S. D. darbovietė Islamo kultūros ir švietimo centras, vadovaujamas Lietuvos piliečio A. B., taip pat dar vienas užsienio šalies pilietis.

Tikrintiems asmenims VMVT jau skyrė administracinio poveikio priemones, tyrimą tęsia VMI kartu su teisėsaugos institucijomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)