Vien per pastarąjį pusmetį įvertinta beveik 7 tūkst. tokių skelbimų, kuriuose buvo siūloma įsigyti populiarių veislių šunis ir kitus augintinius. Užfiksuota, kad vienas iš penkių skelbimų buvo neatitinkantis nustatytų reikalavimų, rašoma pranešime.

VMVT teritorinių padalinių specialistai tokius skelbimus analizuoja, susisiekia su pardavėju, kad skelbimas būtų patikslintas, jei tai nepadaroma, informuojamas portalo administratorius, kad tokį skelbimą pašalintų. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius šis stebėsenos metodas padėjo užblokuoti daugiau nei 800 netinkamų skelbimų.

Skelbimų portalai išlieka vienu iš pagrindinių būdų, kuriuose parduodami gyvūnai augintiniai.

Šių metų gegužės 1 d. įsigalioję Vyriausybės priimti Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai įpareigoja, kad visiems gyvūnų pardavėjams skelbimuose privalu nurodyti su parduodamu gyvūnu susijusią informaciją – VMVT suteiktą veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį, Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ar individualų numerį, taip pat paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre registruoto gyvūno augintinio (šuns, katės, šeško) mikroschemos numerį.

„Matome, kad įsigaliojus draudimui gyvūnus augintinius parduoti turgavietėse, aktyviau jais imta prekiauti internete. Bendradarbiaujame ir nuolat komunikuojame su didžiausiais skelbimų portalais, jau sutarėme su jų administracijomis, kad prieš įkeldamas skelbimą pardavėjas privalėtų užpildyti tam tikrus laukus ir pateikti daugiau informacijos apie parduodamą gyvūną, tačiau pastebime, kad yra tokių pardavėjų, kurie mėgina gudrauti, nurodo netikslius arba klaidinančius duomenis. Tokius dalykus fiksuodami su skelbimų puslapių administratoriais ieškome būdų, kaip spręsti tam tikras spragas ir išvengti pasitaikančių piktnaudžiavimų, netrukus imsime naudoti ir specialią programinę įrangą, kuri padės greičiau identifikuoti netinkamus skelbimus. Džiugina, kad vis aktyviau mums talkina ir nevyriausybinės organizacijos, jose dirbantys savanoriai, kurie mus informuoja apie netinkamus skelbimus ir matomus akivaizdžius pažeidimus. Labai svarbu, kad ir perkantys gyvūnus būtų budresni ir stengtųsi pasitikrinti pardavėjo patikimumą, įsitikinti, ar jis sąžiningai veisia ir prekiauja gyvūnais“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT specialistai primena, kada reikėtų suabejoti pardavėjo sąžiningumu. Jei skelbimuose nėra veisėjo duomenų, nenurodomas veisėjo registracijos numeris arba pateikiamas klaidingas gyvūno mikroschemos numeris (perkantysis gali pasitikrinti Gyvūnų augintinių registre), nenurodoma jo kilmė, gimimo data, be to, jei siūloma pigiau įsigyti augintinius, labai tikėtina, kad prekyba gyvūnais vykdoma nelegaliai, o perkantis augintinį labai rizikuoja nusipirkti neaiškios sveikatos ar kilmės.

VMVT specialistams užfiksavus netinkamai pateiktą informaciją skelbime ir kilus įtarimų dėl gyvūno kilmės ar kt., taip pat atliekamos netikėtos patikros gyvūnų laikymo vietoje, inicijuojami tyrimai. Nelegalius veisėjus šiais metais taip pat padėjo išaiškinti ir kontroliniai pirkimai, kuriuos atliko tarnybos specialistai arba savanoriai, prisistatydami pirkėjais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)