„Pastaroji kruša, liūtis ir audra sunaikino žemdirbiams nuo trečdalio derliaus iki visiško jo praradimo. Labiausiai nukentėjo Šiaurės Lietuvos rajonų ūkininkai: Šiaulių, Joniškio, Kelmės ir Pakruojo. Sulaukėme pranešimų ir iš kitų Lietuvos regionų, kur lokalios liūtys ir audros sukėlė daug žalos“, – sako apsidraudusius ūkininkus vienijančio pasėlių savidraudos fondo „VH Lietuva“ žalų vertinimo vadovė Toma Rickevičienė, rašoma pranešime.

Nuo pirmadienio iki trečiadienio užregistruota 50 ūkininkų pranešimų apie krušos, liūties ir audros padarytus nuostolius pasėliuose. Daugiau kaip pusė ūkininkų pranešimų (27) – dėl pupų ankščių pažeidimų ir grūdų iškūlimo, ketvirtadalis pranešimų – dėl vasarinių rapsų iškūlimo, taip pat užfiksuoti pažeidimai cukrinių runkelių ir javų laukuose. Daržovių augintojai pranešė apie krušos sukeltą žalą svogūnų ir raudonųjų burokėlių laukuose.

„Pažeistas plotas sudaro 1,8 tūkst. hektarų, o draudimo suma siekia daugiau kaip 2,2 mln. eurų. Krušos pažeidimai prieš derliaus nuėmimą kompensuojami 100 proc., todėl išmokos bus didelės. Nuo metų pradžios pažeisti Lietuvos pasėlių plotai jau siekia 82 tūkst. hektarų, ūkininkams bus išmokėta virš 8 mln. eurų draudimo išmokų“, – skaičius pateikia pasėlių savidraudos fondo „VH Lietuva“ filialo vadovas Martynas Rusteika.

Anot jo, šis derliaus sezonas pasižymi keliais išskirtinumais.

„Pirma, daug pasėlių pažeista vėlyvojoje brandos stadijoje, prieš pat derliaus nuėmimą, kai nuostoliai – didžiausi ir skaudžiausi. Antra, šis sezonas pasižymi itin dažna kruša ir lokaliais meteorologiniais reiškiniais. Pastarieji užeina taip staigiai ir siauruose plotuose, kad ūkininkai „gaudo“ ne saulėtas dienas, o valandas, kad galėtų išvažiuoti į laukus nukulti derlių. Trečia, pirmus metus Lietuvos ūkininkai draudžia daržovių laukus ir jau matome, kad tokia apsauga daržininkystės ūkiams yra reikalinga“, – apžvelgia M. Rusteika.

Lietuvos laukuose derliaus nuėmimas jau eina į pabaigą, dar likę pupų, vasarinių rapsų pasėlių ir dalis javų laukų bei daržovių plotai.

„VH Lietuva“ duomenimis, iš viso nuo metų pradžios meteorologiniai reiškiniai pažeidė daugiau kaip 6,9 tūkst. laukų, daugiausiai – javų ir rapsų. Pažeistos visos draudžiamos augalų grupės: javai, aliejiniai, ankštiniai ir pluoštiniai augalai, bulvės, kukurūzai, cukriniai runkeliai, žolės sėklai, daržovės. Pažeistų laukų draudimo suma apima beveik 100 mln. eurų, draudimo išmokos ūkininkams iki šios dienos jau skaičiuojamos virš 8 mln. eurų.

Dėl gamtos kataklizmų pernai pasėlių savidraudos fondas mūsų šalies ūkininkams išmokėjo 8,5 mln. eurų pasėlių žalų kompensacijų – beveik 3 kartus daugiau nei ankstesniais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)