Praėjusią vasarą Europos maisto saugos tarnyba pradėjo vykdyti kampaniją, skirtą informuoti Pietryčių Europos gyventojus apie afrikinio kiaulių maro (AKM) ligą. Kampanija buvo vykdoma regionuose, kuriuose ši liga kelia didžiausią susirūpinimą. Tokiose šalyse kaip Albanijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Graikijoje, Juodkalnijoje, Kosove, Kroatijoje, Serbijoje, Slovėnijoje ir Šiaurės Makedonijoje, AKM virusas paplitęs labiausiai, todėl bendradarbiaujant su vietos valdžios institucijomis šios šalys buvo pasirinktos pagrindinėmis kampanijos įgyvendinimui, rašoma pranešime.

Šiemet EFSA plečia šią kampaniją, kuri nuo šiol bus vykdoma Lietuvoje ir kitose aštuoniose šalyse (Bulgarijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Rumunijoje ir Vengrijoje).

„Esame mokslinė organizacija ir iš visų jėgų stengiamės pateikti vertinimus bei rekomendacijas, galinčias padėti šalims, kuriose kyla afrikinio kiaulių maro protrūkio grėsmė, taip apsaugant gyvūnus ir pačią šalies ekonomiką.

Praėjusiais metais nusprendėme pasinaudoti mokslo žiniomis ir parodyti, kad EFSA yra pasiryžusi padėti ūkininkams bei kitiems šios baisios ligos grėsmę patiriantiems žmonėms. Pirmojoje šalių grupėje kampanija buvo įvertinta gerai, tad nuspręsta ją plėsti toliau, siekiant perduoti žinią, jog būtina aptikus ligą apie ją pranešti ir taip užkirsti kelią plitimui“, - teigia EFSA gyvūnų ir augalų sveikatos skyriaus vadovas Nikolausas Krizas.

Kampanija papildo nuolatinį Europos Komisijos ir kitų tarptautinių organizacijų siekį išnaikinti afrikinį kiaulių marą Europoje.

Kas yra afrikinis kiaulių maras?

Afrikinis kiaulių maras (AKM) – tai virusinė liga, kuria serga naminės kiaulės ir šernai. Virusas nepavojingas žmonėms, tačiau daugelyje šalių smarkiai sutrikdo ekonomiką. Vakcinų nuo šios ligos nėra, todėl kilus protrūkiui paveiktose teritorijose gali tekti paskersti daugybę ūkiuose laikomų kiaulių.

Tikslai ir auditorijos

Vykdant šią kampaniją siekiame informuoti apie AKM visose 18 šalių. Ji visų pirma – kiaulių augintojams, žmonių grupėms ir pavieniams asmenims, turintiems sąlytį su naminėmis kiaulėmis bei šernais. Kampaniją įgyvendinti padeda vietos veterinarijos organizacijos, ūkininkų grupės, medžiotojų draugijos, pasienio policija ir kitos susijusios įstaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)