„Realiai daržovėmis apsirūpiname tik 60 proc. (...) Pomidorų ir agurkų savo šiltnamiuose užauginame tik 30 proc. poreikio. Visa kita atsivežame“, – Seimo Kaimo reikalų komitete, svarstant Kaimo plėtros programos lėšų panaudojimą, antradienį sakė P. Lukševičius.

Pasak jo, nuo kitų valstybių Lietuvos apsirūpinimas daržovėmis ir vaisiais atsilieka, nes šis sektorius nėra „žygiuojantis į priekį taip, kaip norėtume“.

Komiteto narys liberalas Juozas Baublys suabejojo paramos daržovių augintojams efektu.

„Jeigu sakote, kad užaugina tik trečdalį, matome, kad ten kiek beinvestuotume, negausime to efekto. Investuokime ten, kur jis gaunamas. Jeigu neapsimoka auginti, tegu neaugina“, – teigė jis.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius pasigedo paramos šiltnamiams analizės.

„Nemačiau analizės, kiek parama prisidėjo prie to, kad būtų labiau apsirūpinę, koks buvo pinigų atsiperkamumas“, – pareiškė jis.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės teigimu, parama daržininkystei ir sodininkystei paskirstyta neproporcingai: lauko daržininkystei skiriama mažiau lėšų nei šiltnamiams – hektarui pastarųjų skiriama 200 tūkst. eurų, o lauko daržininkystei – tik 300 eurų.

„Jau pavasarį nebeturime savų bulvių, morkų, kitų daržovių, nes didelis saugyklų stygius“, – teigė ji.

Žemės ūkio rūmų atstovas Donatas Montvila, kuruojantis šiltnamių ūkį, pranešė, kad prieš septynerius metus Lietuvos šiltnamiuose užauginta produkcija sudarė 15 proc., o dabar dukart daugiau.

„Lūžis po investicijų šiltnamiuose buvo toks, kad dėl to nesiginčijama“, – tvirtino jis. Pasak D. Montvilos, dabar prekyboje ištisus metus galima rasti šviežių lietuviškų agurkų.

Kaimo plėtros programoje 2021-2022 metams Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės sektoriui numatyta papildomai skirti 39,7 mln. eurų. Dviem metais pratęsus 2014–2020 metų programos įgyvendinimą, pereinamajam laikotarpiui papildomai Lietuvai numatyta 672,38 mln. eurų, iš jų 434,24 mln. eurų – Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) lėšos, 139,91 mln. eurų – ES ekonomikos gaivinimo priemonės ir 98,23 mln. eurų – nacionalinės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)