Tai pirmas toks atvejis, kai labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N1 nustatytas lapėms. Nyderlandų ekspertai šį užsikrėtimą sieja su anksčiau šiame regione laukiniams paukščiams nustatyta H5N1 paukščių gripo viruso atmaina, rašoma pranešime.

Specialistų vertinimu, yra įmanoma, kad virusas lapėms galėjo būti perduotas joms maitinantis sirgusių laukinių paukščių gaišenomis.

Pasak ekspertų, mažai tikėtina, kad užkratą lapės išplatins kitiems laukiniams gyvūnams, nors neatmetama, kad virusą jos galėjo perduoti savo aplinkoje, kitoms lapėms.

Vis dėlto pačios lapės, palyginti su laukiniais paukščiais, neplatina paukščių gripo viruso laukinėje faunoje kitiems gyvūnams.

Taip pat, kaip VMVT informavo Nyderlandų atsakingos institucijos atstovai, prieš tai lapės buvo tikrintos dėl pasiutligės – pastarųjų tyrimų rezultatai neigiami.

Lietuvoje nei paukščiams, nei laukiniams gyvūnams ši labai patogeniško paukščių gripo H5N1 atmaina nėra užfiksuota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)