Šiuo metu pripažinti inovatoriai ieško tam tinkamos vietos, kur galėtų būti kuriamos bei vystomos technologijos, rengiami įvairaus pobūdžio renginiai, seminarai ar susitikimai su ūkininkais. Tikimasi, kad naujai įkurtame technologijų kūrimo centre įgyvendintų projektų vertė per penkerius metus viršys 40 milijonų eurų. Įmonės vadovybė priimti sprendimą, kur investuoti, planuoja artimiausiu metu, rašoma pranešime.

Praėjusiais metais įmonės, „Financial Times“ remiamos Europos technologijų naujienų platformos „Sifted“ įtrauktos į Lietuvos TOP startuolių sąrašą, „ART21“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Augustas Alešiūnas teigia, kad pagrindinis noro kraustytis ir savo gamybinę veiklą plėsti bei vystyti regione tikslas – kurti technologijas arčiau galutinių vartotojų: ūkininkų ar agromaisto įmonių.

„Pasaulyje yra susiduriama su didžiuliu iššūkiu. Nors privačių fondų investicijos į agromaisto technologijų startuolius muša rekordus, tačiau egzistuoja pakankamai didelė takoskyra tarp technologijų kūrėjų, įsikūrusių didmiesčiuose, ir galutinių vartotojų, kurie dažniausiai yra regionuose. Išsikėlimas arčiau jų, manome, suteiktų ne tik galimybę dar operatyviau bendradarbiauti, bet ir paskatintų aktyvesnį skaitmeninių technologijų naudojimą, atvertų didesnes galimybes kurti parodomuosius ūkius“, – persikėlimo naudą grindė Lietuvai pasauliniame skaitmeninių sprendimų konkurse „World Summit Awards“ Aplinkos ir žaliosios energijos kategorijoje atstovavusios įmonės „ART21“ vadovas.

Taip pat, anot A. Alešiūno, Lietuva turi puikius aukštųjų technologijų specialistus visoje Lietuvoje. Technologijas kuriančių įmonių migracija ar plėtra į mažesnius rajonus gali atnešti didžiulės naudos regionams bei parodyti, jog čia gali kurtis ne vien fabrikai, bet ir aukštą pridėtinę vertę kuriantys ir gamtai draugiški skaitmeninių technologijų verslai.

Kaip teigia įmonės vadovybė, šiuo metu vyksta aktyvūs pokalbiai su skirtingomis šalies savivaldybėmis dėl galimo persikėlimo į vieną iš jų. Pastebimas aktyvus rajonų administracijų noras bendradarbiauti bei pasiūlyti patraukliausias įmanomas sąlygas.

„Mūsų savivaldybė labai susidomėjusi galima įmonės „ART21“ plėtra, kadangi ji ketina ne tik ženkliai investuoti į „plyną lauką“, tačiau kartu atneša aukštos kvalifikacijos darbo vietas (tiesiogines ir nuotolines), kurios gali paskatinti naujakurystę savivaldybėje. Taip pat didžiulis tokios organizacijos įsikėlimo privalumas – jos nulinė tarša, t.y. jog vykdant veiklą nėra CO2 ar kitų aplinkos taršos emisijų. Be to, tokio verslo atėjimas nesudaro interesų priešpriešos su turizmo, apgyvendinimo verslais, kadangi jis ne tik nekuria taršos emisijų, bet dažniausiai nekelia ir aplinkos triukšmo“, – Kazlų Rūdos savivaldybės siekiu prisivilioti skaitmeninių agromaisto technologijų įmonę „ART21“ dalijosi rajono meras Mantas Varaška.

Kitą tokių įmonių atėjimo naudą pabrėžė Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis. Anot savivaldybės vadovo, verslų kūrimasis regionuose yra naudingas savivaldybėms dėl jaunų šeimų prisitraukimo bei „vandens sujudinimo“ plačiąja prasme, nes tai skatintų žmonės tobulėti, konkuruoti dėl technologinio pobūdžio įmonėms reikalingų darbuotojų paklausos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)