Toks vertinimas leidžia tikėtis, kad 2021 metų derlius nebus mažesnis nei praėjusių metų. LGAA narių vidutinis 2020 metų kviečių derlingumas siekė 7 t/ha, šiems metams prognozuojamas labai panašus—6,9 t/ha., rašoma pranešime.

Dėl rapsų ūkininkai turi daugiau optimizmo- 2020 metais kulta apie 3,5 tonos, šiems metams prognozuoja 3,8 t/ha. Bendras rapsų derlius Lietuvoje turėtų augti ir dėl apie 10 proc. didesnio pasėto ploto. Turime narių, kurie sėjo iki 3 kartų didesnius rapsų plotus nei tai dare 2020 metais.

Be abejo, neapsieita ir be nuostolių. Vis dar sunku prognozuoti pupų, grikių derlius, nes dėl perteklinės drėgmės gegužės mėnesį vėlavo jų sėja. Perteklinė drėgmė sumaišė ir gamybos technologijas. Dar iki šiol tenka traukti įklimpusius traktorius.

Dalyje Lietuvos kvietrugių pasėliai neišgyveno per žiemą – jie tiesiog iššuto. Vis tik didžiausiu iššūkiu tampa brangstančios žaliavos ir technika, vėluojantys jos pristatymai. Žaliavų tiekėjai taip pat mato padidėjusią kainą, gražius pasėlius laukuose ir palankesnius žemdirbiams metus stengiasi panaudoti pelno didinimui.

Jei palankios gamtinės ir rinkos sąlygos išsilaikys iki prekybos meto, ūkiams pavyks uždirbti ir atsitiesti po sudėtingų metų, tačiau priešingu atveju susidariusios kainų žirklės gerokai apkarpys ūkių pelnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)