Vien Lietuvos vartotojams gerai žinoma paukštininkystės bendrovė „Putnu fabrika Kekava“ 2020 metais investavo daugiau nei 1,3 milijono eurų į aukščiausius biologinės saugos standartus užtikrinančias technologijas bei procedūras, per 500 tūkst. eurų – į modernią pašarų terminio apdorojimo įrangą, rašoma pranešime.

„Pastaruosius šešerius metus intensyviai investuojame į paukščių gyvenimo sąlygų gerinimą, biologinės saugos sprendimus ir tvaresnę gamybą. Bendra investicijų suma į biologinės saugos priemones paukštininkystės įmonėse siekia 4,5 mln. Eur.

Europoje siaučiant labai patogeniškai paukščių gripo atmainai, kurios atvejų fiksuojama ir Latvijoje, mūsų sprendimas atrodo labai savalaikis. Žmonių sauga irgi yra vienas svarbiausių dalykų, ypač kai vis dar tenka kovoti su Covid-19 pandemija“, – sako AB „Putnu fabrika Kekava“ valdybos pirmininkas Andrius Pranckevičius.

Didžioji dalis investicijų „Linas Agro Group“ valdomose paukštininkystės įmonėse Latvijoje buvo skirtos dezinfekciniams barjerams ir grūdų perdirbimo sistemai įrengti. Kekavoje ir Bauskėje veikiančiose paukštininkystės įmonėse įrengti dezinfekciniai vartai sunkiajam transportui, kuris dezinfekuojamas prieš įvažiuojant į paukštynų teritoriją, taip pat įrengti dezinfekciniai barjerai žmonėms, įeinantiems į įmonių patalpas. Šios priemonės padeda sumažinti bet kokio viruso ir kitų užkrečiamų ligų patekimą į gamybos patalpas.

Už daugiau kaip 0,5 mln. eurų įrengta moderni grūdų, naudojamų pašarui, apdorojimo karščiu sistema, kuri veikia panašiai kaip pieno pasterizavimo procesas. Pašarų granulės tam tikrą laiką apdorojamos aukštoje temperatūroje, kurioje žūsta kenksmingi mikroorganizmai ir galimi ligų sukėlėjai, tačiau išsaugomi reikalingi vitaminai bei mineralai.

„Ši technologija sumažina įvairių ligų, tarp jų ir paukščių gripo, riziką, kuri šiuo metu yra pasiekusi kritinį laipsnį. Greta to, kad apsaugotume ir paukščius, ir darbuotojus, esame įvedę griežtas biologinės saugos procedūras, kurių laikomės jau beveik 1,5 metų. Galime sakyti, kad mūsų paukštininkystės įmonėse – nuolatinė karinė parengtis, o tvarka ne mažiau griežta nei armijoje“, – teigia A. Pranckevičius.

AB „Linas Agro Group“ valdomose paukštininkystės įmonėse Latvijoje dirba 1100 darbuotojų ir vykdomas visas paukštienos gamybos ciklas: nuo viščiukų perinimo, auginimo, pašarų paukščiams gamybos iki paukštienos produktų gamybos. 2016 m. bendrovė AS „Putnu fabrika Kekava“ tapo pirmąja Baltijos regione ir viena iš nedaugelio Europoje, kuriai pavyko įdiegti gamybos modelį, leidžiantį užtikrinti sveikų paukščių auginimo procesą, išvengiant antibiotikų naudojimo. Apie 50 proc. bendrovės paukštienos produkcijos eksportuojama – didžioji eksporto dalis iškeliauja į Švediją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)