„Dar kartą kreipiamės į visus gyventojus, prašome pastebėjus tiek naminių, tiek ir laukinių vandens paukščių kritimus, kuo skubiau informuoti VMVT padalinius, taip pat nerizikuoti ir nepirkti paukščių iš nepatikimų prekeivių ir įsigyjant paukščius reikalauti jų kilmės vietą patvirtinančių dokumentų. Bet koks paukščių pirkimas šiuo laiku turėtų būti labai atsakingas“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Pirmas atvejis Kaune nustatytas sausio 8 dieną. Nauji židiniai, ketvirtadienio duomenimis, užfiksuoti Vilniaus miesto (5) bei rajono (18), Trakų (3), Elektrėnų (2), Širvintų, Molėtų ir Prienų r. (po 1) savivaldybėse.

„Kol kas visi nauji protrūkiai, kaip ir pats pirmasis Kaune, kilo mažuose ūkiuose, laikančiuose paukščius savo reikmėms, todėl komerciniams paukštininkystės ūkiams, patekusiems į nustatytas apribojimų ir stebėsenos zonas, judėjimo ribojimai nėra taikomi“, – teigia tarnyba.

VMVT duomenimis, naujausias užkrato židinys Prienų rajone nustatytas ūkyje, kuriame buvo laikoma 20 vištų, staiga nugaišus 12 iš jų. Ištyrus gaišenų mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo institute, balandžio 28 dieną patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo H5N8 virusas.

Viruso paveiktame smulkiame paukščių ūkyje Prienų r. taikomi apribojimai, aplink židinį nustatytos 3 ir 10 km ribojimų zonos, kad liga nebūtų išplatinta, draudžiamas paukščių bei jų produktų judėjimas. Paukščių gaišenos sunaikintos ūkio teritorijoje, atliekama pirminė paukščių laikymo vietos dezinfekcija.