„Didžiausias išplitimas Vilniaus rajone, apie 15 atvejų, o kitur – Elektrėnai, Širvintos, Molėtai, Trakai. Čia dar nėra tokia problema šiuo metu, kadangi šie ūkiai laiko paukščius savo reikmėms, nepatenka į prekybą nei paukštiena, nei kiaušiniai, nei paukščiai, viskas lieka ūkyje. Pagal Europos reglamentavimą mums kol kas apribojimų netaiko“, – žurnalistams antradienį sakė D. Remeika.

Pasak jo, VMVT informavo Europos Komisiją, kad plitimas yra valdomas.
„Tačiau didžiausia problema, jei virusas persimestų į komercinį ūkį, kuris didesnis ir tiekia produktus į rinką. Kol kas to nėra, situacija kontroliuojama. Susitikome su paukštininkų asociacija ir įspėjome dėl saugos stiprinimo“, – sakė D. Remeika.

D. Remeika teigė, kad situacija dėl paukščių gripo Europoje kelia nerimą. Anot jo, Lenkijoje šiuo metu yra 260 protrūkių, sunaikinta per 8 mln. naminių paukščių, Europoje – jau daugiau kaip 16 mln.
„Lietuvoje šiadien yra 18 protrūkių, 427 paukščiai sunaikinti, dar yra 5 protrūkiai yra tiriami, bet greičiausiai taip pat bus nustatytas paukščių gripo virusas, tai iš viso 500 paukščių bus sunaikinta. Čia smulkmena, palyginti su pasekmėmis – potencialiai gresiančiais apribojimais Lietuvos ūkiams ir paukštienos perdirbimo pramonei, ypatingai eksporto atveju, jeigu mes šios situacijos nesuvaldysime“, – įspėjo D. Remeika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)