Lenkijoje dėl šios ligos pramoniniai paukštynai patiria milžiniškus nuostolius, paukštienos kaina auga. Pas mus kol kas protrūkių komerciniuose ūkiuose išvengta – visi atvejai buvo pas žmones, paukščius auginančius savo reikmėms.

„Tikiu, kad bent jau didieji paukštynai išvengs šios ligos, nors pavojaus signalas didelis. Apsaugos priemonės pačios didžiausios, tačiau negalima atmesti ir žmogiškos klaidos. Kai atėjo Afrikinis kiaulių maras, tai buvo įvairių atvejų. Liga pateko ir į didelius kompleksus“, – pasakoja Vytautas Tėvelis, Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas.

Jis sako, kad kol kas užkratas rastas tik mažuose ūkiuose, kurie paukščius laikė savo reikmėms. Produkciją pardavinėjo tik pora ūkių ir teoriškai iš jų užkratas galėjo paplisti.

Komerciniams ūkiams V. Tėvelio duomenimis, veiklos ribojimai kol kas nebus taikyti, tačiau stebėsena bus sustiprinta.

Vytautas Tėvelis

„Tikiuosi, VMVT pavyko stabilizuoti padėtį. Gerai, kad užkratas nepateko į pramoninius ūkius ir kol kas tik pas fizinius asmenis, tačiau reikia kuo griežtesnės kontrolės“, – dėlioja Jonas Jagminas, vienas iš kooperatyvo „Agroaves group“ savininkų.

Jo ūkiuose kontrolė sustiprinta. Susitarta, kad paukštynuose dirbantys žmonės nelaikytų paukščių, net einant iš paukštidės į paukštidę reikia persiauti, dezinfekuotis.

„Ligą kontroliuoti galima. Mes patys iš Lenkijos vežame vienadienius viščiukus. Mums tiekia didžiulė korporacija ir jie atvyko sveiki. Tikiuosi, kad liga apsiribos tik namų ūkiais, nors pavojus, kai liga šalia, milžiniškas“, – dėsto J. Jagminas ir sako, kad pramoniniuose ūkiuose paukščiai kontakto su išore neturi, tačiau žmogus gali įnešti užkratą.

Tomas Miškinis, AB „Vilniaus paukštynas“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas, veterinarijos gydytojas sako, kad Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų auginimo padaliniuose paukščių gripo atvejų nėra.

„Mus saugo uždara lietuviško ūkininkavimo grandinė „nuo lauko iki stalo“, visgi nerimą kelia nevaldomi aukšto patogeniškumo paukščių gripo protrūkiai Lenkijoje. Kaip ir dėl salmoneliozės užkrato, kaimynai lenkai nesuvaldo savo išsibarsčiusios gamybos grandinės. Lenkijoje veikia begalės mažų ūkių, esančių skirtinguose šalies regionuose, kuriuose išsimėčiusi gamybos grandinė: paukščių auginimas, kiaušinių inkubavimas, pašaro gamyba ir pristatymas, produkcijos gamyba bei jos pervežimas ir kt. Į skerdyklas paukščiai gali būti atvežami iš įvairių šalies vietų, veterinarinė kontrolė nėra centralizuota kaip Lietuvoje, todėl Lenkijoje taip sparčiai plinta paukščių gripas“, – skirtumus aiškina T. Miškinis ir pastebi, kad dar blogiau, kad nesąžiningi lenkų prekeiviai skuba pigiai parduoti galimai užsikrėtusius paukščius Lietuvoje, siūlo mažą kainą ir netgi pristatymą į sutartą vietą.

Dėl nelegalios prekybos AB „Vilniaus paukštynas“ yra kreipęsis į policiją, o tuo tarpu fiksuojami paukščių gripo atvejai pareikalaus šimtatūkstantinių nuostolių Lietuvos paukštininkams, nes kai kurios šalys neišvengiamai įves apribojimus eksportui (pvz. Japonija, Vietnamas, Honkongas, Rusija, Vidurio Azijos valstybės).

Kaip rašoma komentare, AB „Vilniaus paukštynas“ gelbėja tai, kad veikiame uždaros lietuviškos ūkininkystės principu. Patys gamina lesalą iš Lietuvos ūkininkų supirktų grūdų, augina mėsinių viščiukų tėvinius pulkus, nuosavuose inkubatoriuose inkubuoja iš tėvinių pulkų surinktus kiaušinius ir perina viščiukus, patys pilnai valdo visą grandinę „nuo lauko iki stalo“ – nuo mėsinių viščiukų auginimo iki paukštienos produktų gamybos ir pristatymo į prekybos vietas.

Kaip teigiama, kiekviename procese laikomasi pačių griežčiausių biosaugos ir higienos normų. Galimybės virusui patekti į paukštides dėl griežtos kiekvieno proceso kontrolės ir užtikrinamos biosaugos praktiškai nėra, tikina „Vilniaus paukštynas“. Visgi įtampą kelia tai, kad iš kaimyninės Lenkijos virusas jau pasiekė smulkiuosius naminių paukščių augintojus.

„Garantuoti galime už savo ūkius ir darbuotojus, tačiau negalime sukontroliuoti visų Lietuvos paukščių augintojų, todėl kviečiame boikotuoti gyvų paukščių pirkimą iš Lenkijos ir siūlome visiems Lietuvos paukštininkams susivienyti bei pasiūlyti vienadienių viščiukų ir dedeklių vištaičių iš kokybiškų, sertifikuotų bei VMVT prižiūrimų ūkių“, – rašoma komentare.

Tačiau ne viskas taip gražu, kaip sako paukštynų atstovai. Jei nutiks blogasis scenarijus, gali būti sustabdytas paukštienos eksportas iš Lietuvos.

Mantas Staškevičius

Kaip praneša BNS, Maisto ir veterinarijos tarnybos paskirtasis vadovas sako, kad gali sustoti didžiųjų šalies paukštynų eksportas į trečiąsias šalis.

Anot Manto Staškevičiaus, jei šalia vietovės, kur nustatytas protrūkis, yra komercinis ūkis ar dideli paukštynai, jiems taikomi apribojimai.

„Tai reiškia, tos didžiulės įmonės nebegalės eksportuoti į trečiąsias šalis. Šitoje vietoje yra didžiulis ekonominis nuostolis. Bet koks paukščių pirkimas turėtų būti labai atsakingas“, – BNS sakė M. Staškevičius.

Pasak jo, Europos Komisija jau informuota apie situaciją Lietuvoje, ji turės nuspręsti, ar iš šalies bus galima vežti paukštieną į kitas Europos Sąjungos šalis. Tuo metu su trečiosiomis šalimis Lietuva yra pati suderinusi veterinarinius sertifikatus – juose yra numatytos eksporto sąlygos, šalyje aptikus paukščių gripą.

„Šiai dienai dėl trečiųjų šalių eksporto sustabdymo – eksportas stos, tiesiog turime išlaikyti galimybę, kad paukštynas galėtų išvežti tik į ES rinką. Viskas priklausys nuo EK sprendimo, bet trečiosios šalys tikrai kuriam laikui užsidarys“, – teigė M. Staškevičius.

Pasak jo, Lietuvos įmonės pakankamai daug paukštienos eksportuoja į Kiniją, Japoniją, Vietnamą, Baltarusiją bei Kazachstaną.

„Su kiekviena trečiąja šalimi, norėdami išvežti, deriname veterinarinius reikalavimus, turime sertifikatus, kuriuose yra numatytos tam tikros sąlygos – kad ūkyje nebūtų ligų, kad tam tikro kilometro atstumu nebūtų jokių užkrečiamųjų ligų ir panašiai, tai šitoje vietoje nebegalime išpildyti tam tikrų reikalavimų“, – pridūrė jis.

Būsimojo tarnybos vadovo teigimu, paukščių gripas į šalį patenka per nelegalius prekiautojus, kurie neretai paukščius atsiveža iš Lenkijos, be sertifikatų, patys nėra registravę veiklos.

„Šiuo atveju kadangi yra sezonas, paukščiai įvežami, kad galėtų visi auginti vasaros sezono metu, nelegalūs prekiautojai tuo naudojasi, jie neregistruoti, nepatvirtinti, įsigiję paukščius iš nežinomos vietos, iš turgaviečių kaimyninėse šalyse ir atveža paukščius, kurie neturi nei sveikatos pažymų, kad jie sveiki“, – sakė M. Staškevičius.

„Lietuvos vartotojai nusiperka tokius paukščius, galbūt jie yra šiek tiek pigesni, užsineša tokių ligų kaip šuo atveju paukščių gripas“, – pridūrė jis.

Anot jo, savaitgalį tarnybos pareigūnai tikrino turgavietes, ūkius, buvo imami mėginiai. Be to, sustiprinta kontrolė pasienyje.

Nustačius, kad paukščiai įvežti nelegaliai, juos nurodoma sunaikinti, o prekiautojui taikoma bauda nuo 30 iki 1,2 tūkst. eurų.

Kaip praneša ELTA Pirmadienio duomenimis, jau patvirtinta 17 didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkių Vilniaus miesto ir rajono, taip pat Trakų, Širvintų ir Molėtų rajono bei Elektrėnų savivaldybių ūkiuose, kuriuose, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) turimais duomenimis, sunaikinta daugiau kaip 400 vištų.

Nurodoma, kad penktadienį buvo gauti pirmieji paukščių laikytojų pranešimai apie staiga pradėjusius gaišti laikomus paukščius. Pirkėjai VMVT specialistus informavo, kad staiga gaišti pradėjo tiek praėjusią savaitę įsigyti, tiek ir anksčiau laikyti kartu su naujai įsigytais naminiai paukščiai.

VMVT inspektoriams atliekant epizootinius tyrimus, pirminiais duomenimis, nustatyta, kad paukščiai buvo įsigyti iš nelegalių pardavėjų Maišiagaloje, Rudaminoje ar Lentvaryje, kurie nebuvo įregistravę savo veiklos, neturėjo paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. VMVT jau identifikavo keletą tokių pardavėjų, jiems bus taikomos atitinkamos poveikio priemonės.

„Paukščių laikymo vietoje nustačius paukščių gripo virusą, visi likę gyvi paukščiai saugiai sunaikinti ir utilizuoti, kad liga neplistų. Taip pat viruso paveiktuose ūkiuose paukščių laikymo patalpos valomos ir dezinfekuojamos, imamasi visų reikiamų priemonių, kad virusas nebūtų išplatintas į kitas paukščių laikymo vietas“, – teigia tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)