Kiti dar laukia, kol labiau įšils dirva, nes žino, kad apšalus bulvienojams derlius menksta bent trečdaliu ir yra vėlyvesnis.

Po bulvininkų laukus pasidairė ir „Šilutės naujienos“.

Tarvyduose gyvenantis ir 100 ha laukuose ūkininkaujantis Algimantas Elijošius pasakoja, kad jam kasmet yra vis sunkiau apsispręsti, kiek sodinti bulvių ir kiek hektarų palikti javams ir žirniams. Bene prieš porą savaičių jis su broliu Kazimieru jau pasodino apie 1 ha ankstyvosios veislės „Adora“ bulvių.

Ūkininkas žino, jog tam, kad bulvės pradėtų leisti šaknis, dirvos temperatūra turi būti bent 5 – 7 laipsniai šilumos. Jeigu šilumos mažiau, pasodinta bulvė, anot jo, tiesiog laukia. Tad dabar pasakyti, kada jo bulvės sudygs ūkininkui yra sunku, nes tik paskutinėmis praėjusios savaitės dienomis žemė įšilo iki dygimo temperatūros.

Pasodinę ankstyvas bulves galimų šalnų broliai Elijošiai labai nesibaimina. Ilgametė jų patirtis rodo, kad Tarvydų laukus pavasarinis šaltukas dažnai aplenkia.

Šiemet broliai planuoja pasodinti tik apie 15 ha bulvių, nors anksčiau jų laukuose būdavo sodinama bemaž dvigubai didesni šios daržovės plotai.

Pasak A. Elijošiaus, praėjusiais metais nemažą dalį užaugintų bulvių jam su broliu teko tiesiog „iškaišioti“, o ne parduoti bent šiek tiek pelninga kaina. 2020 m. oficialiai buvo patvirtinta, kad rentabili bulvių kaina yra apie 0,20 Eur. Tačiau, kaip konkuruoti su visais prekybos centrais, kuriuose bulvės dažnai buvo pardavinėjamos ir po 0,09 Eur, tarvydiškiai nežino.

„Auginu tik ankstyvąsias“

Rusniškis ūkininkas Justinas Tumosa savo laukuose darbuojasi nuo balandžio 10 d. ir jau pasodino apie 8 ha ankstyvųjų bulvių. Pasak jo, tiek šiemet ir pakaks. Jis džiaugiasi, kad keli pastarieji metai buvo šiltesni, tad ir jo ankstyvosioms bulvėms šalnos nepakenkė. Jeigu kur ir grybšteldavo pirmuosius bulvienojų lapus, tai didelio nuostolio dėl to nebuvo.

J. Tumosa ankstyvąsias bulves augina jau daug metų, o nukasa jas bemaž visada vienu laiku – apie birželio trečią savaitę. Visą derlių parduoda nuolatiniam savo bulvių supirkėjui Kaune. Praėjusiais metais už parduotas ankstyvąsias bulves jam pavyko gauti po 0,45 Eur už kilogramą.

Tokia bulvių prekyba, pasak rusniškio, yra specifinė. Jam dažnai tenka išklausyti priekaištus, kad dar šiek tiek laiko ir iš tų pačių laukų bulvių būtų prikasęs gal trečdaliu daugiau. Tačiau jis abejoja, kad yra verta laukti, nes žino, kad tuomet ir bulvių kainos trečdaliu ar perpus yra žemesnės.

Vėlyvųjų bulvių veislių J. Tumosos šeima neaugina. Jis žino, kad praėjusiais metais kai kurie ūkininkai vėlyvąjį derlių buvo priversti parduoti ir po 0,08 – 0,09 Eur už kilogramą, kitaip tariant – dirbo už dyką.

Nemažai rūpesčių bulvių augintojui anksčiau keldavo šernai, kurių Rusnėje medžiotojai nepajėgia išmedžioti. Tačiau pastaruosius dvejus metus į bulvių laukus šernai nebeatklydo. „Greičiausiai juos išguldė praėjęs kiaulių maras. Be abejonės, jų populiacija vėl atsigaus. Kai kurie ūkininkai jau pasakojo, kad žiemkenčių laukuose jau matė pirmuosius šernų pėdsakus“, – svarsto pašnekovas.

Bulviasodis jau įsibėgėja visuose rajono kampeliuose.

„Dar turiu pernykščių bulvių“

Vilkyčiuose ūkininkaujantis Arvydas Kimbris sako, kad su bulvėmis dar turi nemažai darbo – pardavinėja dar pernai užaugintas. Jų turi daug ir parduoda nebrangiai, pageidaujantiems galėtų atvežti kad ir kelis vilkikus.

Praėjusiais metais A. Kimbris buvo pasodinęs apie 50 ha bulvių, derlius buvo geras, todėl dabar dar ir turi jų, nes siūlomos kainos buvo tiesiog juokingos. Pasak jo, buvo gerai, kai pirko bent po 12 centų už kilogramą.

Vilkytiškis savo derlių šiemet bandė parduoti net Ukrainoje. Tačiau nors buvo sutarta, jog už parsivežtas bulves ukrainiečiai sumokės po 0,11 Eur už kilogramą, dabar, kai bulvės jau ten, kalba, jog norėtų išrašyti sąskaitą už transportą ir muito mokesčius. Tai reikštų, kad jis savo bulves tiesiog padovanotų…

Šiemet bulvių savo laukuose A. Kimbris žada sodinti ne daugiau, nei pusę pernykščių plotų. Sodinimo dar nepradėjo, nes Vilkyčių žemės dar pernelyg drėgnos ir vėsios, todėl ankstyvųjų veislių bulvių čia sodinti nėra prasmės.