Be to, naikinamas grupės biuras Vilniuje ir administracija keliama į Ariogalą. J. Jagminas toliau lieka valdybos pirmininku ir savininku. Tuo pačiu, kaip teigia pats verslininkas, kaltindamas nesąžiningais veiksmais ilgametį partnerį „KG Group“, jis parašė ir raštą Žemės ūkio ministerijai.

„Nemačiau šito rašto ir niekuo nesu kaltinamas. Tai apie ką kalba J. Jagminas tiesiog dviejų šalių komerciniai santykiai. Jo parašyto rašto nesu matęs ir negaliu komentuoti. Mes nesam nieko padarę, kas būtų nelegalu. Mūsų grupė vien per pirmus tris šių metų mėnesius patyrė 5,3 mln. eurų nuostolių, nes iš ūkininkų pirkome paukščius ne po 54 ct/kg, o mokėjome iki 86 ct/kg ir ūkininkai dėl to nepatyrė nuostolių“, – sako Darius Gudačiauskas, Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynų direktorius, neatmetantis tikimybės, jog kreipsis į teisėsaugą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižto.

„Mačiau, kad mano gamykloje kaip specialistas išaugo puikus specialistas. Supratau, kad D. Svaldenis už mane tvarkosi geriau. Todėl nusprendžiau generalinio direktoriaus pareigas perleisti“, – dėlioja J. Jagminas ir sako, kad džiaugiasi, jog pagaliau po septynių mėnesių pertraukos fermose vėl cypsi broileriai.

Naujas žaidėjas

Tačiau šie sausi pranešimai realiai slepia kur kas didesnius pokyčius. „Agroaves group“, prasidėjus paukštininkystės krizei, septynis mėnesius neaugino paukščių, kuriuos iki tol tiekdavo „KG Group“, tačiau dabar visos šešios fermos vėl bus pilnos.

Trijose auginami paukščiai lenkams, kitose trijose Viliui Kaikariui priklausančiai mėsos perdirbimo įmonei „Delikatesas“, kuri, kaip tikina J. Jagminas, gegužę paleis naują skerdyklą. Tai bus atsvara „KG Group“, kurie iki šiol turėjo didžiausius perdirbimo pajėgumus ir nuo jų priklausė dauguma Lietuvos paukščių augintojų ir tas pats J. Jagminas.

„KG Group“ su mumis elgėsi taip, kaip pikčiausias ponas nesielgtų su biedniausiu mužiku, nors mes ištikimai jiems tarnavome devyniolika metų ir jiems uždirbome ne vieną milijoną eurų. Laimei, pasirašėme sutartį su „Delikatesu“, o trys kompleksai Dzūkijoje jau dirba lenkams. Dėl paukščių gripo išaugo mėsos poreikis ir kainos šovė į viršų“, – kaip staiga pasikeitė padėtis rinkoje aiškina J. Jagminas.

Išgelbėjo grūdai

„KG Group“ broilerių tiekti jis neplanuoja, tačiau neatmeta galimybės, kad su šia grupe dirbs tada, kai juos perims „Linas Agro“. Perėmimo sandorį turi patvirtinti Konkurencijos Taryba.

J. Jagminas spėja, kad užsitraukė partnerių nemalonę kai pasistatė pašarų gamyklą ir pradėjo projektuoti skerdyklą, kad nepriklausytų nuo vieno pirkėjo. Kai kooperatyvas stovėjo tuščias, buvo atsiradę ir pirkėjas, tačiau už pasiūlytą kainą verslininkas nesutiko ir pamėgino tęsti veiklą.

„Turėjome dideles grūdų atsargas ir kainoms pakilus žiemą jas sėkmingai pardavėme. Išlaikiau visus žmones. Nė vienas neišėjo iš darbo“, – kaip pergyveno sunkų laikotarpį aiškina J. Jagminas ir neslepia, jog tikisi ir paramos nukentėjusiems dėl pandemijos.

Darius Gudačiauskas

„V. Kaikario skerdykla pokyčių rinkoje neatneš, nes šiandien Lietuvoje turime 60 proc. daugiau skerdimo pajėgumų nei užauginame broilerių. Nesvarbu, kiek turi peilių duonai pjaustyti, svarbu kiek turi duonos.

Iš kitos pusės, tokie žmonės kaip J. Jagminas turi iš ko rinktis ir renkasi su kuo dirbti. Tai gerai, tačiau yra kita medalio pusė – Lenkijoje plinta didžiulio patogeniškumo paukščių gripas ir jiems jau trūksta paukštienos. Tačiau kooperatyvo vadovas vietoj to, kad ateitų pas mus susitartų dėl geros kainos ir kartu dirbtume, veža paukščius skersti į Lenkiją, užkrato zoną ir rizikuoja atsivežti ligą. Jei ligos nebūtų, su savo savikaina lenkams jis nebūtų įdomus“, – subtilumus aiškina D. Gudačiauskas ir nesiima prognozuoti, kas bus jei šis užkratas persiris per sieną.

Tai gali būti visos mūsų paukštininkystės pabaiga, priduria jis.

Jis sako, kad nežinia kaip naujiems žaidėjams pavyks prisitaikyti prie gyvūnų gerovės reikalavimų. Paukščius iki „Delilkateso“ skerdyklos reikės vežti 300 km, nors kai kuriose šalyse dėl gyvūnų gerovės reikalavimų jų negalima gabenti toliau kaip 100 km.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)