Todėl darbuotojų ūkininkai ieško gana netikėtose vietose.

„Tolimųjų reisų vairuotojai plataus profilio ir jie gali dirbti su žemės ūkio technika. Šiandien laisvų kvalifikuotų mechanizatorių, kurie ieškotų darbo, tiesiog nėra. Žmones viliojamės iš transporto sektoriaus, nes vilkikų vairuotojai pavargsta nuo tokio gyvenimo būdo. Profesinių mokyklų, kurios ruoštų mums reikalingus specialistus, nėra“, – aiškina Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas.

Jis vardina ir kitas specialybes, kurių trūksta: agronomai, veterinarijos gydytojai ir darbuotojų trūkumas tik didėja.

Vairuotojui, kuris ir taip jau pakankamai geras specialistas, tapti kvalifikuotu mechanizatoriumi užtrunka maždaug metus. Vidutinis atlyginimas ištisus metus nuo 1000 eurų „į rankas“.

Tačiau ne visi piešia tokį šviesų vaizdą.

„Nors bedarbių daug, tačiau norinčių dirbti žemės ūkyje nedaug, nes tai sektorius, kuris kuria palyginti nedidelę pridėtinę vertę ir nekvalifikuotiems darbuotojams gali mokėti mažesnę algą nei kiti sektoriai. Išimtis tik kvalifikuoti žmonės, dirbantys su modernia technika, dėl kurių konkuruoja dideli ūkiai“, – dėlioja Vytautas Buivydas, Lietuvos jaunųjų ūkininkų sąjungos pirmininkas.

Vytautas Buivydas

Ko trūksta

Užimtumo tarnyba savo komentare rašo, kad žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės darbdaviai per šių metų pirmus du mėnesius Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje įregistravo 900 laisvų darbo vietų (78,7 proc. neterminuotam darbui). Sezoniniams darbams pateikta beveik 100 darbo pasiūlymų. Daugiausiai ieškoma braškių augintojų, nekvalifikuotų sezoninių ūkio darbininkų, pagalbinių darbininkų.

2020 metais žemės ūkio sektoriaus darbdaviai Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje įregistravo 8,9 tūkst. laisvų darbo vietų – tai 3,6 proc. mažiau nei 2019 m. Daugiausiai pasiūlymų buvo Vilniaus, Pasvalio, Kėdainių, Joniškio ir Radviliškio rajonų savivaldybėse.

Kovą registruotose sezoninio darbo vietose siūlomas vidutinis mėnesio atlygis prieš mokesčius: nekvalifikuotiems darbininkams – 812 Eur; maisto ir panašių produktų gamybos mašinų operatoriams – 1200 Eur; judamųjų žemės ir miškų ūkio įrenginių operatoriams – 1126 Eur; sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininio transporto vairuotojams – 1000 Eur; kvalifikuotiems miškų ūkio darbuotojams – 865 Eur; pardavėjams – 642 Eur.

A. Macijauskas sako, kad, pavyzdžiui, negalima įvertinti, kiek uždirba veterinarai, kurie turi savo įmones ir jiems mokama už kiekvieną atvažiavimą į ūkį.

Aušrys Macijauskas

„Nežinau, kodėl ši specialybė nepopuliari, nes dauguma baigę studijas eina gydyti kačiukų ir papūgėlių, nors prižiūrint ūkinius gyvūnus galima uždirbti daugiau“, – dėlioja A. Macijauskas ir sako, kad jei reikia rasti konsultantą – agronomą, tai praktiškai neįmanoma. Šią specialybę studijuoja tik tik pačių ūkininkų vaikai, kurie planuoja perimti tėvų ūkį.

V. Buivydas sako, kad nors politikai kalba tik apie aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš trečiųjų šalių įsivežimą, tačiau realiai be jų neišsiversime, nes tą kelią jau praėjo praktiškai visos ES šalys. Kadaise lietuviai emigrantai taip pat dirbo mažiausiai apmokamus darbus užsienyje.

Populiariausios specialybės

Užimtumo tarnybos duomenimis, kalbant apie darbo rinką, 2021 metų pavasarį labiausiai reikalingi judamųjų žemės ir miškų ūkio įrenginių operatoriai, variklinių transporto priemonių mechanikai ir taisytojai bei miškų ūkio darbininkai. Į Užimtumo tarnybą iš šio sektoriaus kasmet kreipiasi vidutiniškai 11,2 tūkst. darbo ieškančių asmenų. Per metus užsiregistravusių bedarbių skaičius svyruoja iki 10 proc. Pernai užsiregistravo 7,3 proc. daugiau darbo neturinčių asmenų iš žemės ūkio sektoriaus nei 2019 m., o bendroje registruotų bedarbių struktūroje tokių asmenų dalis sumažėjo 1,2 proc. .

Miškų ūkio darbininkams ir sodininkams, daržininkams, medelynų ir daigynų darbuotojams skirtų laisvų darbo vietų pernai įregistruota daugiau nei tokį darbą norinčių dirbti. Nekvalifikuoto darbo ieškančių asmenų 1,6 karto daugiau nei norinčių dirbti kvalifikuotais žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės darbininkais. Augalininkystės ūkiuose pageidaujančių dirbti kvalifikuotais darbininkais – dukart daugiau nei ieškančių kvalifikuoto gyvulininkystės darbininko darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)