Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymu įstatymo projektui pritarta iš esmės, tačiau Seimui jį dar siūloma tobulinti.

„Pluoštinių kanapių įstatymas buvo priimtas, vyko daug džiugesio mūsų visuomenėje ir tada paaiškėjo, kad jis labai griežtai reglamentuoja tik dvi kanapių panaudojimo dalis – pluoštą ir sėklas, o iš esmės visas verslas įsisuko ir kitas kanapų dalis naudoti“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministras Kęstutis Navickas.

„Yra apibrėžiama nauja maisto sąvoka ir psichoaktyvios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THC) naudojimas. Siūlome pritarti Seimo narių pateiktam projektui ir jį patobulinti keliais dalykais“, – pridūrė jis.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sakė, kad įstatymo pakeitimai atvers dideles galimybes investicijoms. Anot jos, dėl dabartinio reguliavimo Lietuva jau neteko bent keturių investuotojų,

„Mes esame tarp Europos Sąjungos lyderių pagal pluoštinių kanapių auginimo plotus, tačiau žaliavą išvežame į Lenkiją, Švediją, kitur, ir vėliau mūsų žmonės gali nusipirkti tuos produktus, iš lietuviškos kanapės pagamintus, kažkur kitur“, – posėdyje sakė ministrė.

Ji atkreipė dėmesį, jog naujas reguliavimas turėtų būti prižiūrimas, kad įstatymas realiai veiktų, o verslas galėtų pasinaudoti naujomis galimybėmis.

Pasak ŽŪM, THC kiekis pluoštinių kanapių gaminiuose turi atitikti specialiuosiuose ES ir nacionaliniuose teisės aktuose nustatytus reikalavimus. Be to, siekiant tiekti rinkai produktus, atitinkančius „naujojo maisto“ sąvoką, būtina turėti išankstinį Europos Komisijos (EK) leidimą.

Taip pat siūloma, kad pataisos įsigaliotų kitų metų gegužės 1 dieną, atsižvelgiant į tai, kad turi būti užbaigta jų notifikavimo EK procedūra.

Gruodį Seimas grąžino komitetams svarstyti Pluoštinių kanapių įstatymą. Iki pernai lapkričio 9-osios Lietuva EK turėjo pateikti atsiliepimą į priekaištus pataisų atitikimo ES teisei. Kol kas tai nepadaryta.

EK priekaištauja Lietuvai, norinčiai iš pluoštinių kanapių išgaunamą THC naudoti maisto ir kai kurių kitų produktų gamyboje.

Šiuo metu Lietuvoje galima laisvai nusipirkti įvairių maisto produktų, turinčių kanapių sėklų ar kanapių sėklų aliejaus – duonos, miltų, alaus. Kanapių sėklose, skirtingai nei kitose augalo dalyse, nėra psichoaktyvių medžiagų ar kanabidiolio (CBD). Todėl kanapių aliejus, gamintas ne iš sėklų, yra draudžiamas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)