SARS-CoV-2 virusas šiame ūkyje laikomoms audinėms patvirtintas trečiadienį, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus atrinktus 5 audinių mėginius, iš kurių 4 buvo teigiami.

VMVT duomenimis, koronavirusu buvo susirgęs vienas ūkio darbuotojas, todėl tikėtina, kad virusas galėjo būti perduotas ir audinėms. Tik gavus šią informaciją, ūkyje buvo atrinkti laikomų audinių mėginiai, kuriuos ištyrus ir diagnozuota liga. Epizootinio tyrimo metu specialistai aiškinsis, kada virusas galėjo patekti į ūkį. Taip pat, siekiant nustatyti ligos paplitimą, bus atrenkami mėginiai molekuliniams ir serologiniams tyrimams atlikti.

Ūkiui taikomos analogiškos sustiprintos kontrolės priemonės, kaip ir iki tol nustatytuose židiniuose. Uždraustas gyvūnų, pašarų ar kitų gyvūninių produktų išvežimas, atsakingi ūkio asmenys privalo suderinti audinių gaišinimo planą su VMVT. Ūkio patalpos bus dezinfekuojamos specialiomis priemonėmis.

Gaišinamos bus tik tos audinės, kurios yra sergančios arba įtariamos, kaip galėjusios užsikrėsti ar turinčios koronaviruso simptomų. Sirgusių žvėrelių gaišenos bus saugiai sunaikintos šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje. Papildomi mėginiai tyrimams bus atrenkami, siekiant įvertinti, kiek liga ūkyje išplito.

VMVT specialistai ragina šalies audinių ūkius griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, o ūkio darbuotojams pajutus bent menkiausius ligos simptomus, nedelsiant palikti darbo vietą ir riboti kontaktą su ūkyje laikomais gyvūnais. Taip pat privalu informuoti VMVT regioninio padalinio inspektorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)