Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas sako, kad tokių ūkininkų pajamos bus vertinamos individualiai. Dabar laukiama jų pajamų deklaracijų – jas privalu pateikti iki birželio.

Tuo metu Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vilija Kuliešienė sako, kad nauja tvarka netenkina sodininkų, nes neįmanoma palyginti jų 2019 ir 2020 metų pajamų.

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas Saulius Daniulis taip pat teigia, jog 30 proc. pajamų netekimo kriterijų taikyti žemės ūkyje yra neteisinga, nes produkcijos pardavimai persikelia iš vienų metų į kitus.

„Bus vertinami individualiai tie atvejai, jeigu 2020 metais pajamos sumažėjo 30 proc. ir daugiau, lyginant su 2019 metais. Jeigu sumažėjo, jiems bus mokama 260 eurų išmoka, jie turės kreiptis į Užimtumo tarnybą“, – šią savaitę Seimo Kaimo reikalų komitete sakė V. Kalinauskas.

Ministerijos atstovo teigimu, išmoka bus skiriama atgaline data – nuo šių metų sausio.

V. Kalinauskas prognozuoja, kad paramos gali paprašyti apie 5-6 tūkst. žemės ūkio darbuotojų. Kai kurie jų jau kreipėsi dėl jų pajamų vertinimo, tačiau, pasak V. Kalinausko, kol kas išmokų dar nėra išmokėta.

Tačiau, anot V. Kuliešienės, prastas ar dėl šalnų iš viso negautas sodininkų derlius 2019 metais neleidžia pretenduoti į valstybės paramą.

„Sodininkai 2019 metais patyrė dideles šalnas, todėl buvo mažos apyvartos arba nebuvo jokių pajamų ir todėl pagal nustatytus kriterijus niekaip neįsitenkame, nes negalime įsirodyti kritimų, nes 2019 metais neturėjome derliaus visai, todėl mums tie kriterijai netinka“, – komitete sakė V. Kuliešienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad obuoliai saugyklose jau ima pernokti, nes dėl pandemijos užsidarius mokykloms ir vaikų darželiams nėra jų kam tiekti.

„Neturime tokių saugyklų, kad derlių išlaikytume kuo ilgiau“, – kalbėjo ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)