„Priklausome nuo importo, tačiau kainų lygis, lyginant su pernai metais, kol kas mažai pakitęs“, - dėlioja Evaldas Masevičius, UAB „Evaldo daržovės“ savininkas.

Jis aiškina ir kodėl, nors neveikia viešbučiai ir restoranai, kainos nekrinta – ūkininkai mažina gamybą. Jei staiga atsidarytų restoranai ir paklausa padidėtų, kainos galėtų šauti į viršų.

„Tačiau ūkininkai kol kas tokių pokyčių neplanuoja ir nerizikuoja atstatyti gamybą į buvusią. Mes taip pat elgiamės kur kas atsargiau, nors apimtis pavyko išlaikyti panašiai, kaip ir pernai. Stengiamės, kad nebūtų produkcijos pertekliaus ir nieko nereikėtų išmesti“, – dėsto E. Masevičius.

Ne taip linksma lauko daržovių augintojams, kurie jau kreipėsi į Vyriausybę paramos.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos teigimu, šis laikotarpis ypač sunkus bulvių, svogūnų, burokėlių, morkų augintojams. Dėl koronaviruso pandemijos kainos krito 20–35 proc. Tačiau ne tik jos ūkininkams kelia nerimą. Dėl pandemijos lankytojams duris užvėrus viešojo maitinimo įstaigoms, sustabdžius ugdymo procesą, daržininkystės ūkių saugyklose susidarė dideli neparduotos produkcijos kiekiai.

Tačiau mažmeninėje prekyboje lentynos pilnos.

„Maxima“ atsiųstame komentare rašo, kad šiuo metu vis dar prekiaujama rudens derliaus lietuviškomis bulvėmis, kopūstais, morkomis, svogūnais ir burokėliais. Gausus pernykštis rudens derlius Lietuvos ūkiuose užtikrino mažesnes daržovių kainas lyginant su ankstesniais metais.

„Ilgavaisiais lietuviškais agurkais, išaugintais moderniuose „Kietaviškių gausa“ šiltnamiuose prekiaujame ištisus metus. Taip pat ištisus metus prekiaujame ir lietuviškomis salotomis vazonėliuose. Šią žiemą didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse buvo galima įsigyti lietuviškų trumpavaisių agurkų. Masinis šviežias trumpavaisių agurkų derlius šįmet atkeliavo jau vasario pabaigoje. Šviežių lietuviškų agurkų kainos yra mažesnės lyginant su pernai tuo pačiu metu.

Šįmet gerokai anksčiau nei pernai – dar sausio pabaigoje pradėjome prekiauti lietuviškais pomidorais. Tai – egzotinės rūšys: vynuoginiai, slyviniai, vyšniniai pomidorai. Jų kainos panašios kaip ir pernai“, – dėsto Komentuoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė ir viliasi, kad balandį jau pasirodys ir lietuviškos braškės.

Kovo 15 dieną „Maxima“ prekybos tinkle Lietuviški trumpavaisiai agurkai kainavo 4.99 EUR, lietuviški ilgavaisiai – 2.39 EUR. Lietuviškų pomidorų įvairios rūšys ir skirtingos pakuotės. Pavyzdžiui, smulkiavaisiai (200 g. indelis) 1.29 EUR, auksiniai (400 g.) 2.69 EUR, vaikų pomidorai (150 g.) 1.49 EUR. Lietuviškos salotos vazonėliuose ir šviežūs svogūnų laiškai yra ištisus metus. Salotos vazonėliuose – 0,79 EUR, svogūnų laiškai – 0,75 EUR. Pirmosios braškės turėtų pasirodyti balandžio pabaigoje.

Kovo 15 dieną „Maxima“ prekybos tinkle lietuviški trumpavaisiai agurkai kainavo 4.99 EUR, lietuviški ilgavaisiai – 2.39 EUR. Lietuviškų pomidorų įvairios rūšys ir skirtingos pakuotės. Pavyzdžiui, smulkiavaisiai (200 g. indelis) 1.29 EUR, auksiniai (400 g.) 2.69 EUR, vaikų pomidorai (150 g.) 1.49 EUR. Lietuviškos salotos vazonėliuose ir švieži svogūnų laiškai yra ištisus metus. Salotos vazonėliuose – 0,79 EUR, svogūnų laiškai – 0,75 EUR.

Pirmosios braškės turėtų pasirodyti balandžio pabaigoje.

„Šiais metais platų pavasarinių daržovių asortimentą siūlome jau nuo pirmosios kovo savaitės. Pastebime, kad pirkėjai jų tikrai labai pasiilgsta ir šviežias derlius kasmet sudaro didelę kasdienio pirkinių krepšelio dalį. Paprastai pietinės šalys pirmosios sulaukia pavasario derliaus, dėl tenykščio šiltesnio klimato ir palankesnių gamtinių sąlygų daržovės ten sunoksta greičiau. Todėl tam tikrų rūšių šviežias daržoves pirkėjai gali rinktis dar prieš pasirodant jų lietuviškam derliui.

Pavyzdžiui, šviežios morkos ar ridikėliai atkeliauja iš Italijos. Vis dėlto šiuolaikinės technologijos kai kurias daržoves leidžia jau pačioje pavasario pradžioje užauginti ir vietos ūkininkams. Tad jau pirmą kovo savaitę pirkėjams galime pasiūlyti lietuviškų agurkų, salotų ir pomidorų. Vėliau, balandį-gegužę atkeliauja ir kitos daržovės“, – apie savo tinklą pasakoja Vaida Budrienė „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak jos, kainos išlieka tokios pačios kaip ir praėjusiais metais, o kai kurios daržovės netgi atpigo. Agurkai ilgavaisiai pigo 12.6 proc, svogūnų laiškai 11,2 proc., tačiau salotų vazonėliuose ir trumpavaisių agurkų kainos nekito.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)