„Lietuvos profesinei sąjungai „Solidarumas“ didelį nerimą sukėlė žinia apie planus uždaryti iki pandemijos sėkmingai veikusią įmonę „Kaišiadorių paukštynas“, kurioje dirba apie 760 darbuotojų ir kuri yra didžiausias Kaišiadorių rajono darbdavys“, – teigia profesinė sąjunga.

Ji nurodo, kad dėl pandemijos įvestų apribojimų laikinai sumažėjo vištienos ir jos produktų paklausa, kalbant apie maitinimo įstaigas Lietuvoje ir užsienio rinkose. Europos šalys, tarp jų Lietuvos kaimynės, suteikė savo paukštininkystės įmonėms didelę pagalbą – ypač didelę, vieno milijardo zlotų, valstybės pagalbą gavo Lenkijos paukštininkystės įmonės, kurios pradėjo dempinguoti kainas Lietuvoje, parduodamos savo gaminius pigiau nei už savikainą.

„Kad išliktų rinkoje, Lietuvos įmonės taip pat turėjo sumažinti savo gaminių kainas prekybos tinkluose ir parduoti gaminius pigiau nei už savikainą, nors negavo tokios valstybės pagalbos, kokią gavo jų konkurentai Lenkijoje ir Latvijoje, jiems šiais metais buvo skirta 11 mln. eurų“, – teigia „Solidarumas“.

Nurodoma, kad jau beveik metus įmonės „Kaišiadorių paukštynas“ ir „Vilniaus paukštynas“ dirba nuostolingai. Taip pat nuostolingai dirba ir visi 17 jiems viščiukus broilerius auginančių ūkininkų ūkių.
Antradienį Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų direktorius Darius Gudačiauskas teigė, kad paukštininkystės sektoriui Lietuvoje sudarytos nesąžiningos sąlygos.

„Valstybė galėtų padėti subsidijomis, deja, dabar gavome tik 30 proc. to, kas buvo pažadėta. Susitarimas 2020 metais su valstybe buvo toks, kad, pirma, mes neatleisime darbuotojų, antra, mokėsime visą kainą ūkininkams už užaugintus viščiukus broilerius; savo nuostatų laikėmės iki lapkričio 1 dienos, kai mums baigėsi pinigai“, – sakė D. Gudačiauskas.

Pasak jo, paukštynai turėjo atsisakyti dalies ūkininkų, tačiau išlaiko 2300 darbuotojų, iš kurių 2 tūkst. dirba perdirbimo srityje, 300 – ūkyje.

Vyriausybė trečiadienį turėtų aptarti paramą nuo pandemijos nukentėjusiems paukštininkystės ir kiaulininkystės sektoriams.

Žemės ūkio ministerija nurodo, kad preliminarus lėšų poreikis siekia 12 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)