Įprastai užauginti rapsai naudojami augalinių aliejų ir kuro, ypač biodyzelino gamybai. Tačiau nuolat keičiantis situacijai rinkoje ir esant pakankamam neapibrėžtumui dėl biodegalų naudojimo ateityje, mokslininkai atlieka įvairius tyrimus ir ieško alternatyvių rapsų panaudojimo būdų, rašoma pranešime.

Vienos iš lyderių biokuro ir augalinių aliejų gamyboje – Prancūzijoje įsikūrusios bendrovės SAIPOL specialistai, bendradarbiaudami su Olandijos bendrovės Royal DSM mokslininkais, sukūrė alternatyvų rapsų panaudojimo būdą iš šių grūdinių kultūrų išgaunant baltymus – proteiną. Tokiu būdu ženkliai plečiamas rapsų panaudojimo spektras, sudarant galimybes rapsų gamintojams vykdyti veiklą maisto pramonės, sporto, medicinos ir kitose srityse.

Įgyvendinant alternatyvų, galima drąsiai įvardinti – revoliucinį rapsų panaudojimo proteino gamybai projektą, SAIPOL pastatė gamyklą Prancūzijoje, kuri pradeda savo veiklą. Sukurtos technologijos dėka iš vasarinių rapsų, kurių sudėtyje yra gausu baltymų, bus išgaunamas proteinas, reikalingas besiplečiančiai proteino panaudojimo rinkai.

„Agrokoncerno grūdai“ kartu su SAIPOL ir Royal DSM trejus metus dalyvavo minėtos technologijos kūrime. „Agrokoncerno grūdų“ užduotis buvo atrinkti rapsų veisles, labiausiai tinkamas proteino išgavimui. Šią užduotį bendrovė vykdė augindama ir vertindama rezultatus tiek savo, tiek partnerių Lietuvoje dirbamuose laukuose. Pastaruosius porą metų keli šimtai tonų rapsų buvo pristatyta SAIPOL tyrimams ir įmonė pasirašė ilgalaikius kontraktus su SAIPOL ir šių metų pavasarį pasodintų rapsų derlius jau keliaus į gamyklą Prancūzijoje perdirbimui. „Agrokoncerno grūdai“ gamyklai tieks maždaug trečdalį reikalingo vasarinių rapsų kiekio, likusią dalį pristatys pasirinkti partneriai iš Latvijos, Ispanijos ir Pracūzijos. Kruopščiai atrinkus tinkamiausias veisles, „Agrokoncerno grūdai“ proteino gamybai supirkinės tris vasarinių rapsų veisles – Miracle, Click CL ir INV120 CL, iš kurių išgaunamas didžiausias proteino kiekis.

Šiemet minėtų trijų rapsų veislių derlių supirkinės itin patraukliomis sąlygomis – siekiant paskatinti ūkininkus auginti šias vasarinių rapsų veisles, bendrovė už žaliavą mokės sutarties sudarymo metu galiojančią žieminių rapsų kainą ir papildomai – penkis eurus už toną priedą. Be to, atsižvelgiant į naujos technologijos ypatumus, aliejaus procentas rapsuose neprivalės viršyti 40 proc., kai tuo tarpu įprastai žieminių rapsų supirkėjai jau reikalauja 43-45 proc. aliejingumo žaliavos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)