Nors iki pirmojo šių metų derliaus dar bene trys mėnesiai, o žemę ką tik baigė kaustyti įšalas, darbų ūkyje netrūksta jau nuo gruodžio mėnesio. Pasak V. Nagreckio, nors salotų auginimas yra sudėtingas procesas, tačiau susitvarkyti su ištisus metus ant pečių krintančia našta ir laikytis atsakingo ūkininkavimo principų padeda GlobalG.A.P. (angl. „Good Agricultural Practice“) gerosios žemės ūkio praktikos standartas, rašoma pranešime.

Ūkininkas pasakoja, kad šiuo metu jo ūkis – net 400 hektarų, iš jų salotos yra auginamos maždaug 50 hektarų plote: „Salotos – labai daug rūpesčio reikalaujanti kultūra, tad norėdami išlaikyti visų 10 ūkyje auginamų salotų rūšių kokybę ir šviežumą, privalome investuoti į naujas technologijas. Pavyzdžiui, labai didelį dėmesį skiriame daržovių laistymui, nes siekdami apsaugoti būsimą produkciją nuo karščio, privalome užtikrinti reikiamą vandens kiekį. Be to, mūsų turimas vakuuminis šaldytuvas leidžia itin greitai ir saugiai atvėsinti salotas – taip jos išlieka šviežios ilgiau.“

Ūkininko teigimu, naujam salotų derliui pradedama ruoštis dar gruodžio mėnesį, planuojant daigų kiekį ir naujas augalų rūšis. Anot jo, šiuo metu jau vyksta darbo jėgos planavimo ir technikos paruošiamieji darbai, o dar kovo pradžioje, nutirpus sniegui, bus pradėti lauko paruošimo darbai.

„Kadangi esame sezoniniai augintojai, salotų sodinimas prasideda apie kovo 20 dieną ir šį procesą baigiame maždaug rugsėjo viduryje. Pirmuosius produkcijos „vaisius“ raškome maždaug gegužės viduryje ir priklausomai nuo salotų rūšies ir oro sąlygų, derliumi galime džiaugtis iki pat gruodžio. Jeigu metai būna geri, vidutiniškai nuimame maždaug 3 derlius“, – sako V. Nagreckis.

Vaido ir Irmos Nagreckių salotų ūkis

Tarptautiniai sertifikatai

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad šis ūkis yra sertifikuotas pagal tarptautinį GLOBALG.A.P. (angl. Good Agricultural Practice – Geroji žemės ūkio praktika) standartą, padedantį daržoves auginti tvariai ir saugiai. Jis pratęsia, kad tai ne tik atveria platesnius vandenis eksportuojant prekes, bet ir užtikrina kokybiškesnę produkciją.

„Pavyzdžiui, mes privalome garantuoti nepriekaištingą salotų tiekimo grandinę. Tai reiškia, kad jeigu pirkėjas nusipirktų salotų pakuotę ir išreikštų nepasitenkinimą, mes galėtume atsekti, kur ji augo bei kokios trąšos buvo naudojamos jos auginimui, kada ir kokia komanda ją nupjovė bei net supakavo. Tokiu būdu mes parodome, kad esame atsakingi už kiekvieną savo salotą ir galime identifikuoti smulkiausią proceso etapą, kuriame buvo padarytos klaidos bei jų nebekartoti ateityje“, – sako V. Nagreckis.

Ūkininkas toliau pasakoja, kad standartas taip pat įpareigoja ir nuolatinį darbuotojų sąlygų gerinimą. Kasmet ūkyje yra atliekamas tarptautinis auditas, kurio pagrindu sprendžiama, ar pratęsti sertifikato galiojimą, teikiamos rekomendacijos, kaip pagerinti tiek personalo darbo aplinką, tiek augalų auginimo sąlygas. Taip pat būtina visą su ūkininkavimu susijusią informaciją atidžiai registruoti dokumentuose ir juose apibūdinti net atliekų tvarkymą ar tvaraus bei aplinką tausojančio ūkininkavimo principus.

Vaido ir Irmos Nagreckių salotų ūkis

Sieks pokyčių

Anot „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės Rasos Didjurgytės, ant prekybos tinklo parduotuvių prekystalių atsirandančių vaisių ir daržovių kokybę padeda užtikrinti GLOBALG.A.P. geroji žemės ūkio praktika. Reikalavimai keliami visiems „Lidl“ šviežių vaisių ir daržovių tiekėjams, tarp jų ir Vaido bei Irmos Nagreckių salotų ūkiui.

Ji pratęsia, kad visai neseniai prekybos tinklas kartu su GLOBALG.A.P. ir kitais partneriais pradėjo vystyti pirmąjį standartą biologinę įvairovę tausojančiam žemės ūkiui. Planuojama, kad jau šių metų pabaigoje šis standartas bus prieinamas visiems Europos vaisių bei daržovių augintojams kaip papildomas GLOBALG.A.P. modulis.

„Biologinė įvairovė ir sveikos, apsaugotos ekosistemos yra viena iš pagrindinių mūsų tvarumo strategijos krypčių, nes biologinės įvairovės žalojimas kelia grėsmę tiek aplinkai, tiek mūsų visų ateičiai. Suprantame savo, kaip prekybos tinklo, atsakomybę už poveikį gamtai visoje tiekimo grandinėje, todėl nuolat peržiūrime savo strategiją ir stengiamės imtis papildomų veiksmų“, – sako R. Didjurgytė.

Užpildys Europoje egzistavusią sertifikavimo spragą

Būtent todėl prekybos tinklas nusprendė bendradarbiauti su tarptautiniu mastu pripažintais žemės ūkio ir tvaraus maisto sistemų ekspertais ir kurti tradiciniam Europos žemės ūkiui skirtą naująjį standartą. Tokiu būdu bus siekiama dar labiau tausoti biologinę įvairovę vaisių ir daržovių ūkiuose ir užpildyti iki šiol buvusią sertifikavimo spragą Europoje.

„Pagrindinį GLOBALG.A.P. sertifikatą gali papildyti įvairūs moduliai, skirti, pavyzdžiui, socialinių standartų ar tvaraus vandens naudojimo užtikrinimui. Mūsų kuriamas modulis bus pirmasis Europoje, skirtas biologinės įvairovės tausojimui ne tik ūkiuose, bet ir kitose maisto pramonės grandinės dalyse – nuo augintojų iki perdirbėjų ir platintojų“, – teigia Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)