Įmonė gamina produktus, skirtus ypatingai tikslinei grupei – kūdikiams ir mažiems vaikams, tad nenuostabu, kad į kontroliuojančių institucijų akiratį patenka dažniau. Nors „Marmaluzi“ gamintojai save pozicionuoja kaip smulkią, išskirtinai lietuvišką produkciją gaminančią įmonę („visos žaliavos pristatomos iš švarių vietinių ūkių“), tačiau VMVT pastebi, kad nemažą dalį žaliavų gamintojas importuoja iš trečiųjų šalių, pvz., Baltarusijos. Per šešerius veiklos metus ne kartą buvo nustatyta ne tik maisto produktų ženklinimo ar reklamos, bet ir maisto saugos pažeidimų, pavyzdžiui „Marmaluzi“ bulvių košėje su žuvies gabaliukais nustatyta akrilamidų, cukinijų tyrelėje – nitratų (tuo metu gamintojas vadinosi UAB „Kaniu“), rašoma VMVT pranešime.

Vartotojų žiniai, pagal vykdomas maisto tvarkymo veiklas, gaminamų produktų tikslinę vartotojų grupę ir ankstesnių patikrinimų rezultatus (jų metu nustatytus pažeidimus), įmonė UAB „Straikas“ yra priskirta didesnės rizikos grupei, todėl jos kontrolė vykdoma dažniau.

Dėl maisto produktų ženklinimo pažeidimų ši įmonė įspėta ne kartą. Kaip ir kitoms įmonėms, VMVT jai sudaro sąlygas trūkumus pašalinti ir pateikti paaiškinimus.

Dar 2020 metais atliktų patikrų metu VMVT buvo nustačiusi, kad įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami draudžiami teiginiai (t. y. šiuos teiginius draudžiama pateikti maisto produktų ženklinime, reklamoje ir pateikime), kuriais buvo užsimenama: apie žmogaus ligų ir profilaktines savybes, pavyzdžiui: „[i]tin tolygus ir užtikrintas įsisavinimas, naudojant ožkų pieną ir jo produktus“, „viena iš profilaktikos priemonių nuo kūdikių/mažų vaikų viduriukų užkietėjimo“.

Asociatyvi nuotr.

Be to, įmonės maisto produktų aprašymuose vartojami griežtai ribojami teiginiai apie maistingumą ir sveikumą (kuriuos leidžiama naudoti tik laikantis teisės aktuose nustatytų specialiųjų sąlygų): pavyzdžiui, apie maisto produktų sveikumą, – „[š]ios sultys – puikus energijos šaltinis, jose gausu geležies, kuri skatina hemoglobino gamybą organizme, kalio, vitamino B6“, taip pat – apie maistingumą, pvz., „turtinga vitaminų, antioksidantų ir mineralinių medžiagų, skatinanti virškinimą“.

Iš viso patikrinimo metu nustatyta pažeidimų 60 skirtingų produktų pavadinimuose ar jų pristatyme naudojamuose teiginiuose ir reklamoje.

Siekiant visapusiškai įvertinti informaciją, susijusią su minėtų teiginių vartojimo pagrįstumu, ir užtikrinti abipusį bendradarbiavimą, į įmonę buvo kreiptasi raštu, prašant pateikti duomenis apie vartojamų teiginių pagrįstumą ir numatomas imtis priemones nustatytiems pažeidimams ištaisyti.

Svarbu pabrėžti, kad vykdant tyrimą, net ir nustačius pažeidimus, įmonei nebuvo pritaikytos jokios veiklos ribojimo ar administracinio poveikio priemonės, visų pirma siekta išsiaiškinti situaciją ir suteikti galimybę ištaisyti neatitikimus.

Pastebėtina, kad ne į visas VMVT pastabas įmonė atsižvelgė, t. y. teiginiai apie maistingumą ir sveikatingumą buvo ir toliau vartojami, pažeidžiant teisės aktuose nustatytas jų vartojimo sąlygas. Todėl VMVT Vilniaus departamentas 2020 m. gegužę atliko neplaninį įmonės patikrinimą. Įvertinus tyrimo metu surinktą informaciją, įmonės teiktus paaiškinimus ir maisto produktams taikomų teisės aktų nuostatas, 2020 m. spalį buvo surašytas Reklamos įstatymo pažeidimo protokolas ir perduotas Reklamos įstatymo pažeidimo bylas nagrinėjančiai Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri priima galutinius sprendimus.

Atkreiptinas dėmesys, kad minima įmonė buvo susipažinusi ir konsultuota dėl informacijos apie maistą pateikimui keliamų reikalavimų. Todėl, VMVT nuomone, turėjo turėti pakankamai informacijos apie specialiųjų teiginių maisto produktų ženklinime naudojimo taisykles ir tvarką.

Kaip numato teisės aktai, įvairių maisto produktų ženklinime, reklamoje ar pateikiant jų aprašus gali būti naudojami tik į Europos Komisijos sprendimais tvirtinamą sąrašą įtraukti teiginiai apie produktų sveikumą ir maistingumą. Kiekviena įmonė, norėdama naudoti išskirtinį teiginį apie sveikumą ar maistingumą, kuris nėra įtrauktas į minėtą sąrašą, tokio teiginio autorizavimui turi kreiptis į Europos maisto saugos agentūrą (EFSA), pateikdama visus teiginio pagrįstumą įrodančius dokumentus, prireikus – net klinikinių tyrimų rezultatus. Europos Komisijos tvirtinamas maisto teiginių sąrašas gali būti papildomas tik gavus atitinkamą EFSA išvadą dėl tokio teiginio vartojimo pagrįstumo.

VMVT laikosi pozicijos, kad šiuo atveju įmonės išsakyti skundai dėl pernelyg biurokratiško požiūrio yra nepagrįsti, nes jai buvo suteiktas pakankamai ilgas (apie pusės metų) terminas trūkumams pašalinti, be to, įmonei nebuvo taikytos jokios administracinio poveikio priemonės laukiant konkrečių korekcinių veiksmų.

VMVT manymu, taikstymasis su pažeidimais ar nepagrįstų išlygų suteikimas vienai įmonei, net jei kalbama apie ženklinimo pažeidimus, negali būti toleruojamas, be to, tai neigiamai atsilieptų kitų, sąžiningai ir principingai teisės aktų reikalavimus įgyvendinančių įmonių veiklai, sudarytų nevienodas konkurencines sąlygas rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)