Kalbėdamas apie planuojamus darbus ministras K. Navickas akcentavo Žaliojo kurso įgyvendinimą. Rezultatą, anot jo, planuojama pasiekti dviem keliais – išnaudojant nepanaudotus klimato kaitos pajėgumus ir skatinant Žemės ūkio verslo analizės sistemos sukūrimą (ŽŪVAS), rašoma pranešime.

„Valstybė turi tiek apleistų durpynų, tiek žemės ūkio paskirties žemės – jei išnaudotume durpynus ar pievas paverstume miškais, gautume pakankamai didelį efektą. Mūsų skaičiavimais, turėtų sumažėti pagrindinės įtampos dėl Nacionalinėje klimato kaitos valdymo politikos strategijoje numatyto tikslo sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimą žemės ūkio sektoriuje mažiausiai 9 proc.“, – kalbėjo ministras.

Kita priemonė, kuria norima skatinti Žaliojo kurso įgyvendinimą, aktuali ir grūdinių kultūrų augintojams – analitinė sistema, kurią kartu su Žemės ūkio ministerija kuria VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Siekiama sukurti žemės ūkio verslo analizės sistemą, kuri padėtų priimti sprendimus, susijusius su žemės ūkio verslu, taikant analitinius ir įrodymais grįstus metodus, remiantis aktualių ir patikimų duomenų analizės rezultatais, ir įgyvendinti veiklos pokyčius, reikalingus užtikrinti, kad sukurti rezultatai būtų naudojami.

„Norėtume matyti kokybinį pokytį per ūkio struktūras. Pavyzdžiui, vienas paramos mechanizmas būtų, kai ūkis taiko klasikinę ariminę žemdirbystę, naudoja mineralines trąšas. Kita paramos schema – palankesnė klimatui ir finansiškai ūkininkui – kai taikomos sėjomainos, neariminės žemdirbystės, naudojamas mėšlas ir pan. Tokie ūkiai turėtų turėti tam tikras palankesnes schemas. Kalbame apie organinių medžiagų ir organinės anglies kaitos mechanizmą“, – teigė žemės ūkio ministras susitikime su Lietuvos grūdų augintojų asociacijos atstovais.

Ministras taip pat informavo, kad šiais metais pokyčių paramos schemose nebus – laukia tik minimalūs pakeitimai, susiję su keliomis agroaplinkosauginėmis priemonėmis ir, anot ministro, galbūt keli pakeitimai kooperacijos srityje.

Vienas labiausiai žemdirbius dominančių klausimų – mokesčių peržiūrėjimas, tačiau ministras pabrėžė, kad kol kas nėra jokio aiškumo, tad kalbėti apie sprendimus – anksti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)