Tai turėtų paliesti šunų, kačių, šeškų laikytojus bei audinių fermų savininkus.

Pasak aplinkos ministro patarėjo Marijaus Gailiaus, diskusijos apie tai tik prasideda, o pasikeitimai numatyti Vyriausybės programoje.

„12.4.6. Užtikrinta gyvūnų gerovė ir apsauga. Iki 2024 m. visi Lietuvoje laikomi šunys ir katės bus paženklinti. Naminių gyvūnų gerovės klausimus perduosime Aplinkos ministerijos kompetencijai. Užtikrinsime reikalingų valstybinių gyvūnų gerovės ir apsaugos strategijų ir programų parengimą ir jų tvirtinimą. Tuo remiantis tobulinsime su gyvūnų gerove susijusius įstatymus ir užtikrinsime jų įgyvendinimą.“

Kaip tai atrodys praktiškai dar niekas nežino. Neaišku ir koks šiame projekte kitai ministerijai pavaldžios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vaidmuo. Planuojama, kad konkretūs sprendimai bus rudenį.

Ūkininkai savo ruožtu nerimauja, kad remiantis gyvūnų gerovės apibrėžimu Aplinkos ministerijai bus perduota ir ūkinių gyvūnų priežiūra.

„Girdėjome, kad Vyriausybė planuoja kailinių žvėrelių fermų kontrolę paimti iš Žemės ūkio ministerijos ir perduoti Aplinkos. Nesuprantu to, nes žvėrininkystė pagal ES veiklų klasifikatorių yra žemės ūkio šaka. Kodėl tai, mano žiniomis, neliečia karvių ar kiaulių fermų nežinau. Nė viena ūkio šaka nėra taip kontroliuojama, kaip žvėrininkystė. Pas mus kiekviena ferma tikrinama keletą kartų“,– dėsto Česlovas Tallat-Kelpša, Kailinių žvėrelių augintojų asociacijos pirmininkas.

Žemės ūkio ministerija atsiųstame komentare rašo, kad šunų, kačių, šeškų ir audinių gyvūnų gerovės klausimų perdavimas Aplinkos ministerijai bus svarstomas artimiausiame Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų bendros darbo grupės posėdyje. Šiuo metu atnaujinamas minėtosios darbo grupės narių sąrašas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)