Jis taip pat pažymi, kad dėl užsikrėtimo COVID-19 virusu užmigdytų audinių sunaikinti neprireikė, o užmigdytų ir užšaldytų žvėrelių kailius dar tikimasi panaudoti. Kadangi bus galima gauti pajamas, tai augintojai žada prisiimti nuostolius, kurie gali siekti šimtus tūkstančių eurų, ir valstybės paramos neprašys.

„Šiuo metu tyrimai neigiami. Kas savaitę testuojame antigenų testais žvėrelius ir naujų užkrato atvejų kol kas nėra. Naudojam tuos pačius testus, kaip ir tirti žmonėms. Žmones, kurie dirba su žvėreliais tikriname kartą per savaitę, kitus darbuotojus kas antrą“, – aiškina Č. Tallat-Kelpšas.

Jis sako, kad paskutinėmis savaitėmis neranda ir sergančių darbuotojų, kurių buvo pradėjus testavimą. Tačiau niekas nežino, kas laukia ateityje.

„Mums pasisekė dėl to, kad virusas pasireiškė lapkritį, kai žvėreliai buvo suaugę ir juos reikėjo migdyti. Kritusio žvėries kailis ne toks vertingas kaip užmigdyto, tačiau tai vertinam kaip verslo riziką. Kas būtų, jei užkratas patektų tada, kai žvėrys laukiasi, nežinau. Sveikatos ministerijos prašėme, kad žmones, kurie dirba tiesiogiai su gyvūnais, vakcinuotų, kol kas atsakymo nėra, nors taip padaryta Graikijoje, kitos šalys svarsto taip pat tą daryti“, – verslo specifiką aiškina Č. Tallat-Kelpša.

Verslininkas sako, kad juos džiugina tai, jog užmigdytų žvėrelių kailius bus galima parduoti. Naujas užkratas paskutinėmis gruodžio dienomis rastas Radviliškyje, tačiau ši atmaina ne tokia pavojinga, kaip ta, kuri pateko į „Vilkijos ūkį“. Be to, dėl sezoniškumo Radviliškyje gyvūnai buvo laikomi ne taip tankiai.

Prekyba kailiais neuždrausta. Aukcionuose įvesta tvarka, kad atsiuntus kailius, dėžės neatidaromos tris savaites.

„Didieji aukcionai vyks vasarį ir kovą. Tada pamatysime, kas realiai vyksta rinkoje. Tikėtina, kad produkcija brangs, nes danai sunaikino 10 mln. žvėrelių, pas juos liko 7 mln. ir kitais metais nebus ir šių. Natūralu, kad paklausa bus, o gamyba mažėja drastiškai“, – apie Danijos vyriausybės sprendimą radus virusą uždaryti žvėrelių fermas aiškina Č. Tallat-Kelpša ir jis spėja, kad danai negrįš į šį verslą, nes ūkininkai finansiškai skatinami neatnaujinti auginimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)