Naujieji robotai užtikrins dar didesnį gamybos našumą ir produktų saugumą. Investicijos į gamybos linijų modernizavimą siekia daugiau nei 300 tūkst. eurų ir atsipirks per ateinančius trejus metus.

Paukštienos gamybos bendrovėje „Putnu fabrika Kekava“ naujųjų robotizuotų sistemų diegimas buvo užbaigtas dar praėjusį gruodį, šiuo metu vykdomi paskutiniai technologijų testavimo darbai. Pilnu pajėgumu sunkių šaldytos paukštienos blokų krovimo ant palečių robotas pradės dirbti vasario mėnesį, o robotizuota svėrimo-pakavimo linija – kovo pradžioje, rašoma pranešime.

„Modernių technologijų diegimas – neišvengiamas maisto pramonės įmonėse, kurios siekia plėtros ir nori išlikti efektyvios bei tvarios ypač konkurencingoje Europos rinkoje. Esame vieni pirmųjų Baltijos šalyse, įsidiegę tokio tipo robotus. Nepaisant sudėtingo periodo ir sunkumų, kuriuos paukštininkystės pramonei sukėlė koronaviruso pandemija ir karantino apribojimai, mums pavyko įgyvendinti suplanuotus modernizacijos projektus, kurie padės vienu šūviu nušauti tris zuikius: padidinti gamybos efektyvumą, produktų saugumą ir iš dalies išspręsti darbo jėgos trūkumą“, – sako Andrius Pranckevičius, AB „Putnu fabrika Ķekava“ valdybos pirmininkas.

Robotai

Robotizuota pakavimo-svėrimo sistema atliks itin didelio preciziškumo reikalaujančias paukštienos produktų svėrimo ir pakavimo funkcijas. Taip bus užtikrinta, kad pakuotėse būtų vienodas gaminio svoris – tai ypač aktualu gaminant produktų partijas prekybos centrams, pageidaujantiems, kad būtų tiekiamos vienodo svorio produktų pakuotės, kurioms būtų galima taikyti vienodą kainą. Be to, ši moderni automatizuota sistema padės užtikrinti dar didesnį produkcijos biologinį saugumą, nes visas pakavimo procesas bus atliekamas be žmogaus kontakto. Kasdien robotizuota pakavimo-svėrimo linija galės supakuoti iki 15 tonų paukštienos produktų ir pakeis 6 darbuotojus.

Dar 2 analogiškas robotizuotas svėrimo ir pakavimo linijas įmonėje planuojama įdiegti pasibaigus koronaviruso pandemijai.

Kitas paukštininkystės įmonėje „įdarbintas“ robotas atliks daug fizinių jėgų reikalaujančius šaldytos paukštienos blokų krovimo ir pakavimo darbus, kuriuos lig šiol atlikdavo 8 darbuotojai. Per vieną darbo dieną ši galinga roboto ranka galės supakuoti ant palečių iki 30 tonų produkcijos.

Robotai

Naujieji robotai, pasak A. Pranckevičiaus, padės iš dalies išspręsti ir darbo jėgos trūkumo problemą. „Mūsų paukštininkystės įmonėje, įsikūrusioje Kekavos seniūnijoje, turinčioje vos daugiau nei 5 000 gyventojų, dirba apie 820 darbuotojų. Kvalifikuotų darbuotojų trūkumas mums jau daugelį metų yra tapęs viena opiausių problemų ir nemenku iššūkiu. Didelę dalį darbuotojų įmonės transportu kasdien atvežame į darbą ne tik iš Kekavos, bet ir aplinkinių miestelių. Įmonėje įdarbinti robotai iš žmonių darbo neatims, atvirkščiai – naujosios technologijos sumažins sunkaus darbo krūvį, o žmonių kompetencijas galėsime pritaikyti tose srityse, kur robotai kol kas dar bejėgiai,“ – įsitikinęs A. Pranckevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)