Pagal šias taisykles per pastarųjų penkerių metų laikotarpį „Ekoagros“ kasmet sertifikuodavo tik 4–5 viešojo maitinimo įstaigas. Taisyklės buvo sunkiai įgyvendinamos praktikoje, todėl sertifikuotis paprastai ryždavosi tik įmonės, dalyvaujančios viešuosiuose pirkimuose, rašoma pranešime.

Vienas iš „Ekoagros“ strateginių tikslų buvo pasiūlyti viešojo maitinimo įstaigoms supaprastintas sertifikavimo taisykles, kurios būtų lengvai įgyvendinamos ir būtų esminis proveržis, skatinantis visuomenę pažinti ir vartoti ekologiškus produktus, o ūkininkus auginti ir tiekti daugiau ekologiškos produkcijos viešajam maitinimui. Taip pat padidintų besisertifikuojančių įmonių išskirtinumą rinkoje.

„Ekoagros“ išstudijavusi panašią veiklą užsienio šalyse parengė ekologiškų viešojo maitinimo įstaigų sertifikavimo standarto projektą. Remdamasi šiuo projektu Žemės ūkio ministerija parengė naujas nacionalines taisykles ir žemės ūkio ministro 2020 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 3D-854 buvo patvirtintas Maisto tvarkymo subjektų veiklos sertifikavimo ir viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklo suteikimo tvarkos aprašas.

Remtasi gerąja užsienio patirtimi

Kuriant naująją tvarką remtasi gerąja Danijos patirtimi – čia 2009 m. buvo pristatytas Ekologiškų visuomeninio maitinimo įstaigų valdymo reglamentas ir jau 2016 m. daugiau kaip 1500 viešojo maitinimo įstaigų naudojosi šio reglamento ekologiškų patiekalų ženklinimo etiketėmis, o net 248 maitinimo vietose buvo naudojama 98 proc. ekologiškų žaliavų.

Ligšiolinėse Lietuvos taisyklėse didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekologiškų ir įprastinių žaliavų atskyrimui sandėliavimo bei gamybos metu, buvo reikalaujama suregistruoti visas procedūras, o patiekalą ekologišku buvo galima vadinti tik jei jame būdavo ne mažiau kaip 95 proc. ekologiškų žaliavų.

Nauja tvarka bus didelis palengvinimas norinčioms sertifikuotis viešojo maitinimo įstaigoms. Pagal ją, pagrindinis reikalavimas bus keliamas įsigyjamoms žaliavoms ir ekologiškų žaliavų procentui nuo bendro įsigyjamų žaliavų kiekio.

Bus lengviau įgyvendinti reikalavimus

Pagal naujas taisykles įmonėms bus suteikiamas auksinis, sidabrinis arba bronzinis viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklas pagal tai, kiek įmonėje naudojama ekologiškų žaliavų nuo bendro žaliavų kiekio – 95–100 proc., 60–90 proc. ar 30–60 proc. Ekologiško viešojo maitinimo įstaigos galės tiekti vartotojui maistą, pavadintą ekologišku, jei bus nurodomi konkretūs ekologiški produktai ar patiekalų ekologiškos dalys. Be to, naują tvarką bus nesudėtinga įsidiegti ir administruoti.

„Ekoagros“, kaip sertifikavimo įstaiga, atliks dokumentines ir fizines patikras. Už viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklų naudojimo kontrolę rinkoje bus atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Nauja tvarka įsigalioja 2021 m. gegužės 1 d.

„Liūdna, kad naujovė startuoja tokiu nepalankiu metu, kai viešojo maitinimo įstaigų veikla dėl pandemijos yra suvaržyta ir patiria sunkumų. Tačiau iki naujos tvarkos įsigaliojimo dar yra laiko, tad tikimės įvyksiant teigiamų pokyčių suvaldant pandemiją. O besidominčius ekologiško viešojo maitinimo sertifikavimu kviečiame susipažinti su naujomis taisyklėmis jau dabar ir kreiptis į mus iš anksto“, – sako „Ekoagros“ direktorė Virginija Lukšienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)