Anksčiau ji buvo penkiais tūkstančiais mažesnė. Ženkliai didėja ir Lietuvai nustatyta nereikšmingos (de minimis) pagalbos, galimos skirti pirminės gamybos sektoriuje veiklą vykdantiems subjektams, nacionalinė riba - ji per bet kuriuos trejus finansinius metus neturės viršyti 41,6 mln. Eur. Anksčiau riba siekė 34,7 mln. Eur.

Padidinta nereikšmingos (de minimis) pagalbos suma, anot Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio sektoriaus finansų valdymo grupės patarėjos Sonatos Bartkutės, turės teigiamos įtakos daugeliui šia pagalba siekiančių pasinaudoti ūkininkų.

„Didesnė galima šios pagalbos suma reiškia daugiau galimybių mūsų ūkininkams: tiek kiaulių augintojams, dėl afrikinio kiaulių maro turėjusiems išskersti kiaules, kitų rūšių ūkiniams gyvūnams įsigyti, tiek bičių laikytojams, gaunantiems paramą už papildomą bičių maitinimą, taip pat ūkininkams, užsiimantiems kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamyba ir, žinoma, dalyvaujantiems kitose Žemės ūkio ministerijos įgyvendinamose priemonėse, pagal kurias yra teikiama nereikšminga (de minimis) pagalba “, - teigia patarėja.

Nereikšminga (de minimis) pagalba pirminės gamybos sektoriui teikiama pagal šias priemones :

Parama kreditų palūkanoms kompensuoti (už trumpalaikiam ir (ar) biologiniam turtui įsigyti paimtus kreditus)

Pagalba kokybiškų žemės ūkio produktų gamybai skatinti

Pagalba dalyvavimui žemės ūkio ir maisto produktų parodose, mugėse, pristatymuose ir verslo misijose užsienio valstybėse

Pagalbos teikimas bičių laikytojams už papildomą bičių maitinimą

Pagalba už įsigytus ūkinius gyvūnus

Pagalba fizinių ir juridinių asmenų reikalavimams apmokėti už bankrutavusių įmonių perdirbti supirktą žemės ūkio produkciją

Pagalba kiaulių laikytojams už biologinio saugumo priemonių reikalavimų įgyvendinimą

Paskolos pirmine gamyba užsiimantiems ūkio subjektams žemės ūkio technikai, įrangai, veislinėms pieno krypties telyčioms ir genetinei medžiagai įsigyti

Paskolos nukentėjusiems nuo nepalankių klimato reiškinių

„Tačiau didesnės nereikšmingos (de minimis) pagalbos ribos gali būti taikomos su sąlyga, kad de minimis pagalbos priemonėms, naudingoms tik vieno atskiro produkto sektoriui (pvz., grūdų, pieno ir pieno produktų, vaisių ir daržovių), bendra teikiamos nereikšmingos (de minimis) pagalbos suma per bet kurį trejų finansinių metų laikotarpį neviršys 50 proc. nurodytos nacionalinės ribos“, - aiškina S. Bartkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)