„Vis dar pasitaiko žmonių, kurie nori apeiti taisykles. Tačiau jos tam ir sukurtos, kad būtų išvengta tokių incidentų kaip šis. Būtent dėl to Kaune stipriname kontrolę. Viešosios tvarkos specialistai kartu su seniūnijų darbuotojais aktyviau tikrins namų valdas miesto teritorijoje, žvalgydamiesi nelegaliai auginamų paukščių. Norisi tikėti, kad tikrintojams gyventojų bausti nereikės, tačiau kol kas tai vienintelis būdas užkirsti kelią pažeidimams“, – pranešime cituojamas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Savivaldybė pabrėžia, kad miesto teritorijoje auginti naminius paukščius galima tik žemės ūkio paskirties žemės valdose ir turint raštišką kaimynų sutikimą bei kitus dokumentus. Už taisyklių pažeidimus numatytos piniginės baudos.

Kauniečiams primygtinai siūloma miesto teritorijoje auginamus paukščius laikyti tik uždarose patalpose ar bent sandariuose aptvaruose. Tai padės juos apsaugoti nuo tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais.

Būtina pasirūpinti, kad naminiai paukščiai nebūtų girdomi vandeniu iš atvirų vandens telkinių ir apskritai negalėtų prie jų prieiti. Labai svarbu užtikrinti, kad atvirose erdvėse neliktų nė vieno sparnuočio. Tik taip bus sumažinama apsikrėtimo ir paukščių gripo plitimo rizika.

Kadangi paukščių gripas pavojingas ne tik naminiams paukščiams, specialistai ragina žiemą nemaitinti laukinių sparnuočių, nes tai jiems nenaudinga, be to, skatina paukščius būriuotis.

„Dabartinėmis sąlygomis, siaučiant itin užkrečiamam paukščių gripo virusui H5N8, tai itin pavojinga“, – įspėja savivaldybė.

Praėjusį penktadienį pranešta, jog didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejis patvirtintas ir naminių paukščių ūkyje, kur laikyti 27 paukščiai. Tai pirmas Lietuvos istorijoje atvejis, kai gripas nustatytas naminių paukščių ūkyje.

Įtarimų dėl ligos kilo Kaune, Petrašiūnų rajone, Amaliuose esančiame mažame ūkyje staiga nugaišus kelioms vištoms ir kalakutams. Ištyrus gaišenų mėginius, patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas.

Be to, Klaipėdos ir Raseinių rajonuose rastos nugaišusios keturios gulbės nebylės, užsikrėtusios paukščių gripu. Anksčiau laukinėms gulbėms virusas buvo nustatytas 2017 metais.

Pernai dėl Europoje plintančio paukščių gripo viruso, pasireiškusio tiek laukiniams paukščiams, tiek ir naminių paukščių ūkiuose, teko nugaišinti beveik 9 mln. naminių paukščių. Pernai gripas nustatytas 16 Europos šalių, daugiausiai protrūkių kilo Vengrijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)