Kai spalį koronavirusas buvo diagnozuotas 5 darbuotojams skerdykloje Šilalėje, kur pagaminama ketvirtadalis Lietuvos rinkos kiaulienos, 20 žmonių turėjo saviizoliuotis ir kilo grėsmė, kad įmonė stos, o ką reikės daryti su šnipuotosiomis buvo neaišku.

„Lietuvoje testai labai sunkiai pasiekiami. Galiu pasidalinti asmenine patirtimi, kai rugpjūtį Latvijoje susirgo mano sūnus, ten atlikti testus buvo labai lengva. Kai su liga susidūrėme savo įmonėse, pamatėme, kad pas mus testuoti kur kas sunkiau“, – pasakoja D. Dundulis.

Spalio pabaigoje susirgo žmonės skerdykloje Šilalėje, kur dirba 120 žmonių. Pagal taisykles aplinkiniai turėjo saviizoliuotis.

„Jei skerdykla būtų sustojusi, Lietuvoje būtų atsiradęs šviežios mėsos deficitas, pasikeitusi ir pati rinka. Mums kiek gelbėjo tai, kad dalis iš susirgusių įmonėje nebuvo ilgiau kaip savaitę, nes atostogavo. Parašėme raštą į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad padėtų ištirti darbuotojus, nes bus bėdų rinkoje. Nuo lapkričio iki dabar atsakymo negavome. Plačiau kas vyksta neviešinome, nes galėjo kilti panika ir mėsos kainos šoktų į viršų“, – pasakoja „Norfos“ vadovas.

D. Dundulis sako, kad pagrindinis prašymas tiesiog padėti masiškai tirti dirbančius žmones, kad būtų pilnas paveikslas, kas vyksta. Pavyko rasti privačią laboratoriją, kuri sutiko imtis šio darbo.

Lapkričio 12 dieną ištirti visi darbuotojai. Rado 35 besimptomius atvejus. Po savaitės tyrimas buvo pakartotas. Tirti visi, kurie nesirgo. Rasti 9 besimptomiai. Trečias tyrimas vėl po savaitės. Rasti 3 besimptomiai. Ketvirtą kartą besimptomių nebuvo, po penkto tyrimo rastas vienas. Šeštas tyrimas bus šią savaitę.

„Po šio įvykio masinius tyrimus kas savaitę ar dvi griežtai tiriame visus darbuotojus gamybiniuose padaliniuose. Pardavėjas masiškai tiriame jei kas nors suserga. Įdomu tai, kad parduotuvėse serga kur kas mažiau nei gamybiniuose padaliniuose ir mažiau nei Lietuvos vidurkis. Kodėl taip nežinau. Mėsinės skaičiai buvo gasdinantys. Sandėliuose iš 400 darbuotojų prieš Kalėdas rado du besimptomius žmones“, – dėlioja D. Dundulis ir sako, kad reikia pradėti masinį visų žmonių tyrimą, nes besimptomių atvejų per daug.

Kaip svarsto, galbūt net reikia įvesti priemonę įmonėms, kad jos kas kažkiek laiko testuotų darbuotojus.

Tyrimams bendrovė jau išleido šimtus tūkstančių eurų. Dabar naudojami greitieji teistai. Jei rezultatas teigiamas, tai testas pakartojamas medicinos įstaigose.

„Negi Lietuva negali valstybės mastu pirkti testų, kad jų būtų pakankamai ir galėtų tirti masiškai. Sutikčiau su tvarka, kad įmonės darbuotojai pirmadienį susirenka, atlieka testus ir be to negali eiti į darbą. Testavimas būtų kur kas pigiau nei plintant užkratui mokėti nedarbingumo išmokas. Valstybė galėtų padėti įmonėms. Jei ne privačios įmonės, kurios atlieka testus, galiu drąsiai sakyti, kad per Kalėdas dalis „Norfos“ parduotuvių būtų nedirbusios, nes būtų sustoję gamybiniai padaliniai“, – dėsto D. Dundulis ir pripažįsta, kad jau dabar dalis tiekėjų nebeveža sutartų prekių kiekių, nes nebeturi dirbančių žmonių. Sergama masiškai.

Sklinda gandai, kad kai kurios įmonės netgi bijo testuoti darbuotojus, kad neišaiškėtų tikrasis mastas ir nereikėtų kuriam laikui nutraukti veiklos.

Organizuoti tos pačios mėsinės veiklą, kai prasidėjo sirgimai, buvo sudėtinga. Pagal galiojančią tvarką, jei reikia žmonėms saviizoliuotis, jiems tris dienas galioja testas, kad neserga. Po to testas kartojamas. Ir taip kartojama nuolat.

Verslininkas prisimena ir atvejį, kai žmogus susirgo, gydėsi namuose, kai baigėsi nedarbingumo pažymėjimas atėjo į darbą ir po poros valandų paskambino iš kontroliuojančios įstaigos, kad testo rezultatas teigiamas, įvyko klaida. Įmonėje buvo ligos protrūkis.

Visoje „Norfos“ sistemoje, kurioje dirba virš 4 tūkst. žmonių, jau atlikta iki 6 tūkst. testų. Stengtasi, kad bent vieną kartą testas būtų atliktas kiekvienam darbuotojui. Pats D. Dundulis vien su savo įmone testavosi du kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (481)