Dėl to per kelis šių metų mėnesius, visoje ES užregistravus daugiau kaip 300 tokių atvejų, buvo uždrausta sezamų sėklų ir kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra užterštų sezamo sėklų, realizacija. Lietuvoje dėl šios priežasties buvo uždrausta daugiau kaip 1500 kg įvairių maisto produktų prekyba.

Pirmoji informacija apie nustatytus etileno oksido kiekius, viršijančius leistinas normas (0,05 mg/kg), Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje RASFF buvo paskelbta šių metų rugsėjo pradžioje. Nustatyta, kad užterštos sezamų sėklos dažniausiai yra kilę iš Indijos.

VMVT pagal gautą informaciją įmonėms, kurios importavo, tiekė rinkai ar gamino produktus su užterštomis sezamo sėklomis, davė privalomuosius nurodymus nedelsiant nutraukti šių produktų naudojimą ir realizaciją, susigrąžinti išplatintus produktus iš tiekėjų bei vartotojų ir juos sunaikinti.

Etileno oksidas Indijoje buvo naudojamas kaip dezinfekavimo priemonė, daugiausia siekiant slopinti bakterijų augimą, sandėliuojant sezamų sėklas. Tai galėjo būti įprasta, kelis metus taikyta praktika, nes daugelyje ne ES šalių etileno oksidas buvo gana populiari sandėliuojamų produktų apsaugos priemonė.

Etileno oksidas yra cheminė medžiaga, priskiriama 1-os grupės kancerogenams ir galinti sukelti įvairias vėžines ligas. Ši medžiaga kenksminga vartojant nuolat ilgesnį laiką. Todėl ES yra nustatyti griežti šios medžiagos likučių maisto produktuose kiekio ribojimai, t. y. didžiausia leistina šio pesticido liekanų koncentracija negali viršyti 0,05 mg/kg. Be to, šios medžiagos negali būti ir Europoje naudojamų augalų apsaugos produktų sudėtyje.

Nuo šių metų spalio įsigaliojo nauji reikalavimai, kad į ES galima importuoti tik tas indiškų sezamo sėklų siuntas, kurios yra ištirtos dėl etileno oksido likučių, o tyrimų rezultatai privalo atitikti ES teisės aktų reikalavimus.