„Tyrimo metu nustatyta, kad audinių organizme rasto koronaviruso SARS-CoV-2 genomas nesiskiria nuo Lietuvoje paplitusio žmonių koronaviruso SARS-CoV-2 genomo. Be to, koronaviruso SARS-CoV-2 struktūrinių baltymų pakitimų analizė parodė, kad audinių fermos darbuotojai koronavirusu SARS-CoV-2 greičiausiai užsikrėtė anksčiau, nei juo užsikrėtė audines“, – rašoma pranešime.

Veterinarijos tarnybos teigimu, iš audinių atrinktuose mėginiuose nustatyti koronaviruso pakitimai rodo galimą viruso prisitaikymą išgyventi audinių organizme, tačiau mažas pakitimų skaičius patvirtina, kad Lietuvoje audinės koronavirusu tik neseniai buvo užkrėstos žmonių.

„Mokslininkų teigimu, atliekant tyrimus, nustatyta, kad Lietuvoje audinių fermoje išplitęs koronavirusas nėra susijęs su mutavusiu virusu, kuris buvo nustatytas Nyderlandų ir Danijos audinių fermose. Šis faktas patvirtina, kad koronavirusinės infekcijos protrūkis audinių ūkyje Jonavos rajone nėra susijęs su protrūkiais kitų šalių kailinių žvėrelių ūkiuose“, – teigia Veterinarijos tarnyba.

Lapkričio pabaigoje koronavirusas nustatytas Jonavos rajono „Danmink“ ir Vilkijos ūkio audinių fermose. Šioje savivaldybėje įvesta ekstremali situacija.

Tai buvo pirmas atvejis Lietuvoje, kai ši infekcinė liga patvirtinama gyvūnams. Šiuo metu daugiau koronaviruso židinių Lietuvoje veikiančiuose kailinių žvėrelių ūkiuose nėra.

Veterinarijos tarnybos duomenimis, iki šiol be Lietuvos koronavirusu užsikrėtusių audinių iš viso fiksuojama dar bent devynių valstybių kailinių žvėrelių fermose – Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Nyderlanduose, Kanadoje, Graikijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)