Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo patvirtino Ingridos Šimonytės vadovaujamos, aštuonioliktosios Vyriausybės sudėtį. Tarp šiandien prezidento paskirtų ministrų ir paskutinis „suspėjęs į traukinį“ Kęstutis Navickas, tapęs žemės ūkio ministru. K. Navickas buvęs Sauliaus Skvernelio vyriausybės aplinkos ministras, prieš dvejus metus atleistas iš pareigų, vėliau prisijungęs prie konservatorių.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininko Jono Talmanto, žemdirbiai tik vakar pavakaryje sužinoję apie šį kandidatą jaučia nerimą, kad gal būt jis taikys itin griežtus aplinkosaugos reikalavimus žemės ūkiui.

K. Navickas – gamtininkas, akcentuoja, kad vykdys Žaliąjį kursą žemės ūkyje. Bet žemės ūkis ne tik susietas su gamta, vis vien bus tokių susikirtimų, kai naudojamos ir augalų apsaugos priemonės, ir trąšos, kai reikės pakeisti nuomonę ir apginti žemdirbius, o ne tik gamtosaugos reikalavimus iškelti Į pirmą vietą. O kad nebūtų sužlugdytas Lietuvos žemės ūkis turės būti pereinamasis laikotarpis tiems pertvarkymams, turi būti finansavimas iš ES ir Lietuvos lėšų.

„Manau, kad čia prezidentas turėtų groti pirmu smuiku, pasižiūrėjęs visus jo nuveiktus darbus ir kompetenciją žemės ūkyje. Gamtosaugai jis kompetencijas tikriausiai turi, bet su žemės ūkiu – žino, kaip jį reikia spausti, smaugti dėl gamtosaugos reikalavimų. Žiūrint ES duomenis, matyti, kad Lietuva, atrodo, yra mažiausiai teršianti valstybė, palyginti su kitomis šalimis, bet mums vis vien liepia 3-4 kartus sumažinti CO2 išmetimus, trąšų naudojimą nuo esamos situacijos. Mes gi išmokas mažesnes gauname, trąšų neįperkame, tai net netręšiame tiek, kiek tręšimo normos.

Tai jau mes dabar jau beveik atitinkame tuos aplinkosaugos reikalavimus. Gyvulių irgi laikome gerokai mažiau: leidžiama 1.7 sutartinio gyvulio hektarui, o mes laikome 0.3 sutartinio gyvulio, tai ir mūsų gamybos intensyvumas ir tarša mažesni. Jei kitos ES šalys sukuria hektarui už– 10- 05 tūkst. eurų pridėtinės vertės, Lietuva – 600-700 eurų.

Tai įsivaizduokite, kiek kartų mažiau mes teršiame pagal gaminamą produkcijos kiekį, bet niekas į tai neįsigilina. Būtų gerai kad naujas ministras įsigilintų ir turėtų atspirtį EK pasakyti, kad mes esame gerokai žalesni nei kitos ES šalys.

Tačiau K. Navickas yra gamtininkas, tad sunku pasakyti, ar jis tinkamai atstovaus žemės ūkiui ir žemdirbiams“, – savo abejones dėl paskirto žemės ūkio ministro išsakė Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas.

.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)