Tiesioginės išmokos ir susietoji parama už deklaruotus plotus mokamos pareiškėjui už 2020 metais deklaruotus žemės ūkio naudmenų plotus, kurie po NMA atliktų administracinių patikrų ir patikrų vietoje nustatyti kaip atitinkantys paramos teikimo reikalavimus.

Už žemės ūkio naudmenų plotą mokamos vienkartinės tiesioginės išmokos, t. y. pagrindinė išmoka (68,20 Eur už ha), išmoka už pirmuosius 30 hektarų (64,19 Eur už ha) ir išmoka jaunajam ūkininkui už pirmuosius 90 ha (84,37 Eur už ha), neatsižvelgiant į auginamo pasėlio rūšį.

Susietosios išmokos mokamos už plotus, tinkamus gauti paramą už baltyminius augalus (68,44 Eur už ha), už sertifikuota sėkla apsėtus javų plotus (14,77 Eur už ha) ir už plotus, kuriuose auginami cukriniai runkeliai (111,16 Eur už ha). Žalinimo išmoka – 55,22 Eur už ha.

Tiesioginės išmokos mokamos 2 etapais: nuo spalio 16 d. iki lapkričio 30 d. pareiškėjams mokami avansai, o nuo gruodžio 1 d. iki kitų metų birželio 30 d. – likusi dalis. Pareiškėjams, kuriems avansai nebuvo išmokėti, antrojo etapo metu mokama visa apskaičiuota išmokų suma.

Iki lapkričio 30 d. NMA į ūkininkų sąskaitas jau pervedė rekordinę 388 mln. Eur avansinių išmokų sumą. Pagal vieną ar kelias paramos schemas išmokų sulaukė per 121 tūkst. (99 proc.) pareiškėjų, kurių paraiškose nebuvo nustatyta neatitikimų ar jie buvo išspręsti. Avansinių išmokų sulaukė ir žemdirbiai, ūkininkaujantys nederlingose žemėse. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ daugiau kaip 47 tūkst. (99 proc.) pareiškėjų buvo pervesta 36 mln. Eur. Taip pat avansinės išmokos pirmą kartą buvo mokamos ekologinių ūkių valdytojams, 1,6 tūkst. (73 proc.) pareiškėjų sulaukė 20 mln. Eur paramos.

Antrojo išmokų mokėjimo etapu bus mokama parama ir pagal kitas su plotu susijusias KPP priemones. Iš viso iki didžiųjų švenčių NMA planuoja į ūkininkų sąskaitas pervesti 170 mln. Eur: 145 mln. Eur tiesioginių išmokų ir 25 mln. Eur paramos pagal su plotu susijusias priemones („Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“, „Su NATURA 2000 ir Vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)