Komiteto patarėjas Rolandas Juknevičius BNS sakė, jog norima iš institucijų atstovų išgirsti, ar jos sugeba imtis prevencinių priemonių, ir bus prašoma pateikti siūlymus, ką reikėtų pakeisti.

Žemės ūkio rūmai prašo valstybės kompensuoti nuostolius, jeigu bus priimtas sprendimas nugaišinti audines.

„Kiaulių augintojams, kurie patiria nuostolių, dėl gyvūnų užkrečiamų ligų, pavyzdžiui, kiaulių maro, ir būtinybės nedelsiant likviduoti židinį, yra numatytos paramos schemos – kompensacija už paskerstas kiaules. Tuo tarpu audinių ūkiams, kurie dėl koronaviruso grėsmės priversti nugaišinti audines ir tokiu būdu praras pajamas, dar nėra numatyta jokio kompensavimo“, – nurodo rūmų direktorius Sigitas Dimaitis.

Praėjusią savaitę koronavirusas nustatytas Jonavos rajono „Danmink“ ir Vilkijos ūkio audinių fermose. Šioje savivaldybėje pirmadienį įvesta ekstremali situacija.

Tai buvo pirmas atvejis Lietuvoje, kai ši infekcinė liga patvirtinama gyvūnams. Šiuo metu daugiau koronaviruso židinių Lietuvoje veikiančiuose kailinių žvėrelių ūkiuose nėra.

Buvo nustatyti du koronaviruso atvejai Radviliškio rajono audinių ūkio „Šiaurės lapė“ darbuotojams, bet jie kontaktų su audinėmis neturėjo. Visos ūkyje buvusios audinės jau nugaišintos kailiams.

Šalyje veikia 70 audinių auginimo ūkių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)